Koalice při jednání o rozpočtu podporuje přesuny za 2,7 miliardy korun

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Vládní koalice podporuje u dnešního třetího čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok přesuny v rámci kapitol za 2,7 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jde například o 250 milionů korun na podporu sportu, 200 milionů na podporu vysokých škol nebo 600 milionů na schválený jednorázový příspěvek důchodcům.

„Dohodli jsme se v koalici na schvalování rozpočtu a je předem jasné, které změny budou schváleny. Tu dohodu chci přivítat, protože to umožní navýšit prostředky na sport, vysoké školy nebo sociální služby,“ uvedl premiér. Babiš informoval o tom, že aktuálně je schodek letošního státního rozpočtu 58 miliard korun a za celý rok by měl být kolem 70 miliard korun. Schválený návrh přitom počítá se schodkem 100 miliard korun.

Zároveň se dnes Babiš i Sobotka shodli na tom, že je za určitých podmínek možné dosáhnout v letech 2018 nebo 2019 vyrovnaného státního rozpočtu. „Ale je důležité, abychom udrželi hospodářský růst, tedy ekonomika rostla o dvě až tři procenta ročně. A další podmínkou je prosazení opatření k omezení daňových úniků,“ uvedl premiér.

Sobotka: je předem jasné, které změny budou schváleny


Poslanci ve druhém čtení navrhli ve státním rozpočtu na příští rok přesuny v celkovém objemu kolem 44 miliard korun. Peníze chtějí přidat hlavně na armádu, ochranu hranic, ale i na školství nebo sociální záležitosti. Vládní koalice se v pondělí dohodla, že podpoří všechny návrhy, které už získaly souhlas sněmovního rozpočtového výboru.

Rozpočtový výbor podpořil vedle financí pro vysoké školy a sport i investice do sociální péče za 300 milionů korun nebo 200 milionů pro obce jako příspěvek na sociální péči. Dále ministerstvo souhlasí s přesunem 600 milionů korun na jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 1200 korun.

K návrhům na zvýšení rozpočtu ministerstva obrany Babiš uvedl, že nereflektují realitu. Příští rok se totiž rozpočet ministerstva obrany podle ministra financí zvyšuje o čtyři miliardy korun. „A ministerstvo má nespotřebované rezervy a výdaje, a pokud prosinec dopadne, jak očekáváme, tak bude mít obrana navíc de facto o 8,2 miliardy navíc,“ řekl ministr.

Babiš odmítl kritiku kvůli tomu, že rozpočet počítá s dosud neschválenými zákony, jako je elektronická evidence tržeb nebo navýšení daně z hazardních her. „Do návrhů patří i zákony, které prošly prvním čtením,“ upozornil ministr. Navržený schodek 70 miliard korun pro příští rok podle Sobotky odpovídá potřebám ekonomiky. „Podporuje růst, investice i spotřebu domácností. Je to rozpočet, který i v příštím roce pomůže udržet zaměstnanost a tempo růstu ekonomky,“ uvedl Sobotka. Základní ukazatele návrhu rozpočtu už Sněmovna schválila v říjnu. S plánovaným schodkem 70 miliard korun při výdajích 1,251 bilionu a příjmech 1,181 bilionu korun už poslanci hýbat nemůžou. Možné jsou jen přesuny uvnitř rozpočtu.