Koalice zahlazuje rozpory, stáhne zákon o pojišťovnictví

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek

Šéfové koaličních stran se dohodli, že z projednávání ve Sněmovně stáhnou sporný návrh zákona o pojišťovnictví, oznámil během jednání kabinetu vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). S návrhem na stažení přišli v úterý lidovci, aby uklidnili spor mezi sociální demokracií a hnutím ANO.

„Ano, na předsednictvu jsme to probrali. My jako ministerstvo požádáme vládu o stáhnutí toho zákona, abychom předložili nový návrh ministerstva financí,“ uvedl Babiš. Původní návrh byl prý asi špatný. Vláda by o stažení zákona měla rozhodnout příští týden.

Kvůli zákonu se Babiš opakovaně střetl se sociálnědemokratickým poslancem Ladislavem Šinclem. Šincl tvrdí, že ho Babiš při jednání . Sociální demokracie metody ministra financí přirovnala k praxi bývalé Státní bezpečnosti (StB) a vyzvala Babiše k omluvě. Ten to odmítl, tvrdí, že Šincla nezastrašoval.

Lidovecký poslanec Josef Uhlík, který u sporné schůzky z minulého týdne byl, označil Babišovo jednání za nestandardní. Osobní věci do odborné diskuse nepatří.

Čtětě také: