Koaliční rada musí řešit více, než je jí milé

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 25. listopadu v Praze na tiskové konferenci po prvním společném povolebním jednání všech tří stran chystané vládní koalice.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 25. listopadu v Praze na tiskové konferenci po prvním společném povolebním jednání všech tří stran chystané vládní koalice. Zdroj: ctk

Tři nejvýše postavení muži vládní koalice mají tento týden řešit problémy, jejichž rozlousknutí nebude snadné. Premiéra a vicepremiéry Bohuslava Sobotku, Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka čeká debata o tom, proč se nedaří prosazovat v dolní komoře vládní program. První dva jmenovaní by zase měli dořešit spor, který minulý pátek vypukl mezi šéfem ANO a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ti se veřejně obvinili ze lží a vysávání veřejných prostředků.

Sobotka zatím jejich slovní potyčky zlehčuje a tvrdí, že energii je třeba zaměřit spíše na plnění vládního programu. Například v dolní komoře parlamentu zamrzla novela zákona upravující platy ústavních činitelů. Sobotka soudí, že ve sněmovně to občas drhne kvůli obstrukcím opozice, minulý čtvrtek ale dolní komora nebyla usnášeníschopná hlavně proto, že poslanci nepřišli do práce.

Pokud mají ministři vůči sobě nějaké připomínky, místem, kde by se to mělo řešit, je podle Sobotky koaliční rada. Ta by se také měla ve středu sejít. „Není důvod, aby se měnila struktura ministerstev, to znamená, že žádná z koaličních stran nenavrhuje, aby se měnila odpovědnost za jednotlivé úřady,“ odpověděl premiér na dotaz, zda za sporem nevidí snahu Babiše odvolat Němečka z vlády. „Ministerstvo zdravotnictví je v kompetenci ČSSD a sociální demokracie o osobě ministra rozhodla,“ dodal premiér. Míní také, že střet obou vládních činitelů nevyvolá roztržku v koalici. „Máme zájem, aby se situace zklidnila,“ potvrdil Babiš.

Přestřelka vzájemná kritika

Dusno ve vládní koalici vyvolalo Němečkovo vystoupení, v němž obvinil ze lži Babišův deník Dnes. Ministr financí mu pak na Twitteru vzkázal, že by měl nastoupit na psychiatrické a protialkoholní léčení. A nakonec všichni tvrdí, že je to jen špička ledovce, protože v koalici se vede diskuze, zda lze uplatnit i připomínky koaličních stran k fungování ministerstva zdravotnictví. „Chceme si ty věci vyříkat,“ uvedl premiér.

S Babišem se Sobotka sejde ve středu ráno před jednáním vlády, koaliční radu svolá na středeční odpoledne. Jednat se má jak o situaci na ministerstvu zdravotnictví, tak o platech ústavních činitelů a situaci ve sněmovně.
Jednání o platech ústavních činitelů poslanci kvůli procedurálním zmatkům minulý týden nedokončili, a tak nejspíš bude nutné svolat další mimořádnou schůzi. Vláda chce novelou odvrátit skokové zvýšení mezd prezidenta, členů vlády a také poslanců a senátorů zhruba o čtvrtinu.