Konec nejistoty: Klaus schválil změnu maturit

Na potítku

Na potítku Zdroj: ctk

Maturity budou mít v příštích dvou letech jen jednu úroveň obtížnosti, povinné předměty zůstanou namísto plánovaných tří dva. Novelu dnes podepsal prezident Václav Klaus. Ke změnám přistoupilo ministerstvo školství po letošních problémech. Kdyby Klaus novelu neschválil, značně by se zkomplikovala příprava maturit v příštím roce.

Do 15. listopadu středoškoláci odevzdávají přihlášku k maturitě a musejí vědět, podle jakých pravidel budou zkoušky skládat. Klausovým stvrzením změn tak končí jejich nejistota, alespoň na čas.

U povinných předmětů si budou moci studenti vedle češtiny vybrat mezi matematikou a cizím jazykem, tak jako dosud. Nepovinné předměty budou také jen dva. Po letošní kritice hodnocení písemných prací, které opravovali externí hodnotitelé najatí maturitním centrem Cermat, se hodnocení slohů vrací zpět na školy.

Změnit se mají také možnosti odvolání ke krajskému úřadu nebo ministerstvu školství. Studenti mají mít nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti dní. Ministerstvo má nově řešit pouze odvolání vůči výsledku dílčí zkoušky formou didaktického testu, který má být nadále vyhodnocován centrálně. Přijaté změny mají státní maturitu a její organizaci zlevnit, podle ministra školství Petra Fialy o 50 milionů korun ročně, tedy o pětinu.

Stávající řešení má být pouze dočasné. Do roku 2015 by měly být schváleny koncepční změny v podobě státních maturit, které chystá expertní komise. Třináctiletá příprava maturit stála přes 1,4 miliardy korun.

David Klimeš: Státní maturita uléhá do rakve