Konec obstrukcí? Sobotka navrhne lhůtu pro jmenování premiéra

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připravuje omezení prezidentských pravomocí. Nového předsedu vlády by podle jeho představ musela hlava státu jmenovat do 30 dnů od konání ustavující schůze Sněmovny. Prezidentův návrh by posléze musel potvrdit Senát. Návrhem na změny Ústavy by se měla příští týden zabývat koaliční rada.

„Budeme chtít, aby tam byla jasná lhůta pro prezidenta republiky, kdy musí jmenovat předsedu vlády. Navrhujeme lhůtu 30 dnů po konání ustavující schůze Poslanecké sněmovny,“ řekl premiér k návrhu, který chce příští týden probrat s koaličními partnery. „Nám jde primárně o to, aby po volbách nevznikalo období, kdy tady ještě zůstává stará vláda, která nemá důvěru Sněmovny,“ uvedl.

Sobotka ale počítá s tím, že první dva pokusy jmenování premiéra by nadále zůstaly prezidentovi. To podle něj není potřeba měnit. „To, co bychom uvítali, je pevná lhůta, možná více pevných lhůt u jednotlivých pokusů o jmenování,“ konstatoval premiér.

O upřesnění či omezení prezidentských pravomocí se mluví delší dobu, především pak poté, co prezident Miloš Zeman dlouho odkládal jmenování Sobotky premiérem.

Vládní strany již připravují návrh, který by prezidenta připravil o pravomoc jmenovat členy centrální banky. Návrh, který podporuje i opoziční TOP 09, by měl být hotový do konce roku. Zeman možné změny v médiích už dříve odmítl.