Konec opencard? Praha odmítá koupit licence od neprůhledné firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Hlavní město Praha nezaplatí neprůhledné firmě eMoneyServices (EMS) stovky milionů za projekt opencard. Nesouhlasí s podmínkami, které si firma stanovila, a místo toho chystá tendr na zcela novou kartu. „Pomník“ bývalého primátora Pavla Béma by tak mohl definitivně skončit.

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že nabídku, kterou Praha od EMS dostala, považuje za nepřijatelnou. Kolik přesně firma žádá, říci nechtěl. Město podle něj začne připravovat otevřenou soutěž na novou kartu. Projekt, který vyšel na 1,2 miliardy korun, tak patrně skončí. Podle občanského sdružení Oživení by srovnatelný systém od jiného dodavatele vyšel na 20 až 60 milionů korun.

Praha několik měsíců usiluje o odkup licencí k takzvané kartě Pražana, která slouží především jako tramvajenka. Výhradním vlastníkem práv je eMoneyServices, se kterou smlouvy uzavíralo bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Město se snaží z údajně nevýhodných smluv vymanit a práva ke kartě koupit.

Praha pod vedením TOP 09 několik měsíců usilovala o odkup licencí k takzvané kartě Pražana, která slouží především jako tramvajenka. Výhradním vlastníkem práv byla firma Haguess (dnes eMoneyServices), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Město se pokoušelo z údajně nevýhodných smluv vymanit. Chtělo práva ke kartě koupit a projekt spravovat vlastními silami.

Oficiálně výši částky nechce komentovat ani magistrát ani firma EMS. Společnost EMS se odmítla vyjádřit i ke stanovisku primátora Hudečka. Hovořilo se ale o tom, že firma požadovala za licence částku mezi 300 a 400 miliony. Do doby, než bude mít Praha dodavatele a novou kartu, musí provoz stávající opencard zajistit EMS. Podle některých zdrojů až po dobu dvou let.

Může se tak opakovat stejný scénář jako před dvěma lety, kdy radní bez řádné soutěže prodloužili smlouvu s EMS. Policie kvůli tomu stíhá část nynější i minulé rady včetně primátora Hudečka a bývalého primátora, poslance Bohuslava Svobody (ODS). Nedávno podala žádost na jejich obžalobu. V souvislosti s opencard už bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Praha pro případ, že by obě strany nenašly shodu, připravuje otevřené výběrové řízení. To ale komplikuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který nedávno zrušil výběrové řízení na firmu, která měla připravit soutěž. Karta opencard už vyšla Prahu na více než 1,2 miliardy korun.