Konferenci vlády narušila dvojice polonahých protestujících proti Putinovi

Vladimir Putin hovoří s náčelníkem generálního štábu ruské armády Valerijem Gerasimovem

Vladimir Putin hovoří s náčelníkem generálního štábu ruské armády Valerijem Gerasimovem Zdroj: ctk

Tiskovou konferenci kabinetu dnes narušila dvojice mužů, kteří protestovali proti postoji české vlády a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vůči Ukrajině. Dvojice svlečená do půl těla ministerského předsedu vyzvala, aby bránil svobodu a nepomáhal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Oba muži seděli během tiskové konference mezi ostatními novináři na úřadu vlády. Když ze sálu kvůli jmenování nové ministryně pro místní rozvoj předčasně odcházel premiér, odložili horní část svého oděvu a povstali k tichému protestu.

Na hrudi, zádech a rukou měli namalované ukrajinské vlajky nebo citáty typu „Premiére odvahu“ nebo „Nebuďte s Putinem.“ Po krátkém čase byla dvojice mužů, která držela vlajky Evropské unie a NATO, bez větších problémů ze sálu odvedena.

„Pane Sobotko, jste premiérem České republiky. Nebuďte kumpánem lobbistů strojírenských firem obchodujících s putinovským Ruskem!,“ napsali muži v prohlášení, které stihli rozdat novinářům. „Ukrajina potřebuje pomoci.

Vy ji svými výroky házíte přes palubu podobně jako to dělali západní politici, kteří zradili naši zemi v Mnichově v roce 1938,“ uvedli také demonstranti hlásící se k akční skupině oMEN.

Měli novinářský průkaz, zbraň ne

„Možná, že má ochranka by se trošku podivovala nad tím, jak je snadné se sem dostat,“ podotkl k incidentu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zároveň uvedl, že kdyby mělo Česko projevům podobného obsahu bránit, tak se zařadí do byzantských geografických šířek.

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), který byl protestu také přítomen, byla dvojice bezpochyby neozbrojena a vyjádřila svůj názor. Odmítl přitom, že by v Česku byla proputinovská nálada. „Podle všeho to byli vaši kolegové, kteří měli novinářské průkazy, prošli standardní kontrolou tady na úřadu vlády, prošli rentgenem, tedy není možné, aby sem donesli nějakou nebezpečnou zbraň,“ řekl k incidentu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nebezpečí členům vlády podle něj nehrozilo, ale i tak se bude situace vyhodnocovat a zváží se možná opatření.