Konkurz Sazky skončí už letos, míní Cupka

Důvod krachu. O2 arena slaví deset let od otevření. Neschopnost splácet dluhopisy vydané pro financování stavby ale poslaly Sazku do konkurzu.

Důvod krachu. O2 arena slaví deset let od otevření. Neschopnost splácet dluhopisy vydané pro financování stavby ale poslaly Sazku do konkurzu. Zdroj: CTK

Jeden z největších konkurzů posledních let bude zřejmě mít i přes několik soudních sporů rychlou dohru. Insolvenční správce zkrachovalé loterijní společnosti Sazka Josef Cupka již v pěti splátkách od března 2012 vyplatil věřitelům zhruba 3,1 miliardy korun. Na účtu mu tak zůstává zhruba již jen 300 milionů, které věřitelé dostanou podle správce ještě letos.

„Myslím, že další výplata věřitelům bude poslední, a to v řádu měsíců,“ řekl deníku E15 Cupka. Zkrachovalá Sazka po prodeji svého loterijního byznysu skupinám KKCG a PPF a dalších aktiv včetně vinařství Kolby a dalších už totiž nemá žádný majetek.

Po poslední výplatě věřitelům tak správce může požádat insolvenční soud o ukončení konkurzu. Po jeho případném schválení pak půjde stará Sazka vlastněná sportovními svazy do likvidace.

Peníze na výplatu věřitelů pocházejí z prodeje aktiv Sazky KKCG Karla Komárka a PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Obě skupiny za ně ve výběrovém řízení vypsaném Cupkou v říjnu 2011 zaplatily 3,81 miliardy korun. Později Komárek odkoupil Kellnerovu polovinu, údajně za 5,57 miliardy korun, a je nyní jediným majitelem nástupnické společnosti Sazka sázková kancelář. Právě prodej podniku Sazky Komárkovi a Kellnerovi ale stále několik věřitelů napadá žalobou. Loni v listopadu v první instanci ale neuspěli a nyní čekají na verdikt odvolacího soudu.

Pohledávky v konkurzu přihlásilo přes 2100 věřitelů, kteří si nárokovali celkovou částku téměř devíti miliard korun. Část z nich ale správce popřel jako neoprávněné, část z nich byla podmíněná a vázaná na výplatu jiných pohledávek. Celkem by se měli věřitelé dočkat navrácení zhruba 28 procent svých pohledávek.