Kouč hokejové reprezentace Růžička rezignoval

Vladimír Růžička se soudí kvůli zpronevěře.

Vladimír Růžička se soudí kvůli zpronevěře. Zdroj: Foto Jaroslav Legner, Sport

Vladimír Růžička rezignoval na post hlavního trenéra české hokejové reprezentace. Reagoval tak na kauzu údajné korupce týkající se jeho osoby z působení v pražské Slavii, podle které měl spolu s kamarádem Jiřím Moučkem dostat od několika rodičů peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. V prohlášení Růžička odmítl veškerá obvinění z korupce a bude se proti nim bránit.

„S ohledem na pokračování mediální kampaně, která je proti mé osobě již od doby před domácím hokejovým šampionátem soustavně a účelově vedena, jsem se rozhodl odstoupit z funkce trenéra českého hokejového národního mužstva,“ uvedl Růžička.

Dodal, že o svém rozhodnutí již informoval prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále. Ten Růžičkovu rezignaci přivítal. „Myslím si, že ta situace jiné řešení neměla,“ řekl Král.

Kauza nahrávky

Kauza okolo Růžičky začala v dubnu, kdy Miroslav Palaščák zveřejnil nahrávku ze skryté kamery, podle které měl Růžičkovi údajně zaplatit 500 tisíc korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Dnes zveřejnil Radiožurnál ve své reportáži výpovědi dalších několika rodičů, podle kterých prý chtěl peníze za to, že jejich děti budou dál hrát hokej.

„Zdůrazňuji, že jsem se nikdy nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména,“ prohlásil Růžička.

Nová obvinění přiměla Krále svolat na středu mimořádné zasedání výkonného výboru, které se mělo dopadem kauzy zabývat. „Rozhodl jsem se, že nebudu členy výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje vystavovat nepříjemné povinnosti rozhodovat o mém setrvání u národního týmu, a proto ze své funkce odstupuji,“ vysvětlil Růžička. „Zároveň tím získám čas na obranu proti všem lživým nařčením a do budoucna ušetřím český hokej a ČSLH negativního dopadu této pseudokauzy,“ dodal.

Vladimír Růžička
Kouč mistrů světa z let 2005 a 2010 opětovně převzal národní tým po loňských olympijských hrách v Soči a nahradil na střídačce Aloise Hadamczika, jenž rezignoval. Na letošním mistrovství světa v Praze skončil český tým pod jeho vedením stejně jako vloni v Minsku čtvrtý.
Na lavičce národního týmu měl Růžička původně působit i v příští sezoně. Smlouvu uzavřel v březnu a podle ní mohl nově působit zároveň i na klubové lavičce. V květnu převzal extraligového nováčka Chomutov, kde stal trenérem i sportovním manažerem. S Piráty, kde působil Růžička v uplynulé sezoně jako poradce, uzavřel smlouvu na deset let. „Vláďa si nikdy nevzal žádný úplatek! Vždycky mluvil o odstupném. A pevně za ním stojíme,“ řekl šéf Chomutova Jaroslav Veverka starší serveru isport.cz.

Růžičkovo setrvání na lavičce řešil Král už v dubnu po zveřejnění Palaščákovy nahrávky. Tehdy uvedl, že je z aféry, která vznikla krátce před mistrovstvím světa v Praze a Ostravě, rozladěný. Doplnil ale, že ctí presumpci neviny a nařčení Růžičky i podání trestního oznámení nepovažuje za důvod, aby kouče z funkce odvolal.

Nyní měl výkonný výbor po nových informacích Radiožurnálu Růžičkův post řešit na středečním mimořádném jednání. Místo toho čeká vedení svazu s jistotou hledání nového kouče. Od roku 2005 se střídal na lavičce reprezentace Růžička s Hadamczikem, který rezignoval loni v únoru, protože podle svých slov nechtěl dál čelit útokům médií.

 

Šašek provokuje: Křest svatého Vladimíra