Krátili daně a ovlivňovali svědky. Soud poslal do vazby kvůli lihu sedm lidí

ilegální alkohol, ilustrační foto

ilegální alkohol, ilustrační foto Zdroj: ctk

Zásah, který tento týden policie provedla, zřejmě souvisí se zajištěním zhruba milionu litrů nezdaněného alkoholu, který policisté objevili loni v květnu v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali zhruba na 300 milionů korun. Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem.

V kauze odhaleného nezdaněného lihu, ve které policisté po úterním zásahu obvinili 15 lidí, poslal soud do vazby sedm osob. Vyhověl tak všem návrhům žalobců. Do vazební věznice zamířili jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, žena zlínského podnikatele Radka Březiny Stanislava či bývalý šéf společnosti Morávia-Chem Radovan Dalajka. Mezi obviněnými je také Tomáš Březina a jeho bratr, hlava údajné lihové mafie Radek Březina. Tomu hrozí nejvyšší trest, až 16 let vězení.

Žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství potvrdil, že akce Cela souvisí s daňovou trestnou činností, ale i s nezákonným ovlivňováním svědků, kteří mají svědčit v případu podnikatele Březiny. Toho čeká v jiné kauze příští týden soud v Olomouci.

Zločinecká skupina

„Je to rozřazeno do dvou skupin. Jedna skupina se týká daňové trestné činnosti, druhá skupina nezákonného ovlivňování svědků, kteří měli svědčit v trestní kauze pana Březiny a spol. Trestné činy byly mimo jiné kvalifikovány jako účast na organizované zločinecké skupině, dále trestný čin krácení daní a nadržování,“ uvedl Šereda.

Soud postupně poslal do vazby Radovana Dalajku, jednatele Morávia-Chem Radka Menšíka a dalšího obviněného Ivana Kovaříka. Později poslal do vazby i Březinovu manželku Stanislavu a také Pavla Čanigu. Ten se u soudu maskoval kapucí a odmítl k případu mluvit.

Obří daňový únik

„Vše je postaveno na záznamech Březiny, který je megaloman a naprosto ujíždí z hlediska reality. Žádné jiné důkazy tam momentálně nejsou, to vše je jen z jeho poznámek. Vše stojí jen na jednom člověku, který si myslel, že ovládá polovinu republiky,“ řekl jeho obhájce Petr Dítě, který si proti rozhodnutí soudu podal stížnost. Ve vazbě skončili i další dva muži, Březinovi spolupracovníci.

Případ údajného ovlivňování svědků se týká podnikatele Radka Březiny, který ve vazbě čeká na soud. Společně s ostatními je obžalován za více než půlmiliardový daňový únik při prodeji lihu, jehož skryté zásoby policisté objevili předloni. Údajně z vazby posílal instrukce svým spolupracovníkům, kteří se měli pokusit ovlivnit svědky, policisty či státní zástupce.