Krize v pražské koalici: smírčí řízení možná nastaví nová pravidla

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Krize v pražské koalici TOP 09 a ODS pokročila do další fáze, pokud v rámci smírčího řízení nenajdou političtí partneři do dvou týdnů shodu, bude TOP 09 podle náměstka primátora Tomáše Hudečka usilovat o úpravu a doplnění koaliční smlouvy.

Že by TOP 09 koalici ale opustila, zatím její představitelé neočekávají. „Není se po kom příliš poohlížet,“ poznamenal dnes Tomáš Hudeček. Smírčí řízení strana vyvolala po uplynutí doby určené pro dohodovací řízení. „Nedošli jsme k věcným řešením,“ podotkl šéf zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra.

V rámci smírčího řízení je podle představitelů TOP 09 koaliční smlouva otevřená a z jednání může vyplynout dodatek nebo přímo změna koaliční smlouvy. Obě strany spolu budou o dalším postupu jednat opět dnes.

Konec stávající koalice nepředpokládá ani primátor Bohuslav Svoboda, uvedl to v neděli v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. Pokud by TOP 09 opustila koalici, která řeší korupční problémy, byl by to podle něj velmi divný signál voličům.

Primátor ČTK řekl, že ODS neporušila koaliční smlouvu, není si tedy vědom toho, že by byly naplněny podmínky pro svolání smírčího řízení. „Rád bych navštívil jednání klubu TOP 09, abych byl schopen identifikovat případné problémy a věcně je následně řešit,“ uvedl.

Koalice se dlouhodobě nedokáže shodnout na čtyřech problematických bodech. Jedná se o otázky kolem dostavby a financování tunelu Blanka, které jsou podle Vávry nejzávažnější. Dále jde o odkup podílu v Pražské plynárenské, financování dopravního podniku a objednávky právních služeb souvisejících s několikamiliardovou emisí dluhopisů.

„Loď klesá a stále se hraje, a voda už je přitom na palubě,“ glosoval situaci okolo tunelu Blanka náměstek primátora Hudeček. Přitom právě u tunelu Blanka je podle jeho stranického kolegy Vávry potřeba jednat rychle. „Termín otevření se začíná vzdalovat,“ upozornil.

Primátor Svoboda v České televizi sdělil, že město momentálně dělá revizi všech faktur, které magistrátu za stavbu vystavila společnost Metrostav. „Kategorizaci doděláme do konce dubna,“ uvedl Svoboda. Dokud nebudou jednotlivé problémy vyřešeny, nesmějí orgány města schvalovat žádné návrhy či materiály, které se spornou záležitostí souvisejí.

K jednotlivým tématům se v průběhu dohodovacího řízení konala jednání, která vedli vždy tři zástupci z každé strany. Dnes by měli koaliční partneři jednat o objednávkách právních služeb a tunelu Blanka. Zítra přijde podle Hudečka na řadu Dopravní podnik.

: