Krnáčová chce do pražských firem přilákat odborníky a skončit s trafikami

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: Repro Strategie (Michael Tomes)

V dozorčích radách akciových společností by měli sedět hlavně lidé s odbornými kompetencemi, kteří jsou schopni zodpovědně kontrolovat činnost představenstva a chod společnosti. „Realita v Praze je taková, že dozorčí rady stále fungují jako politické trafiky,“ tvrdí Piráti. Primátorka Adriana Krnáčová serveru E15.cz v reakci na zprávu Pirátů řekla, že by chtěla do městských firem přitáhnout odborníky i ze soukromého sektoru přes zatraktivnění platů.

Piráti prozkoumali obsazení dozorčích rad 28 obchodních společností, na jejichž obsazení má vliv Rada hl. m. Prahy. Pouze u 18 ze 116 členů dozorčích rad se jim nepodařilo najít politické pozadí. Ostatní jsou buď samotní zastupitelé hl. m. Prahy, zastupitelé městských částí, kandidáti do voleb či politici působící mimo pražská zastupitelstva.

Nejvíce členů dozorčích rad podle nich pochází z hnutí ANO (44), ČSSD (23) a Trojkoalice (18). Alespoň jednoho člena v dozorčí radě má však i TOP 09, ODS či KSČM.

Počet členů doročích rad v pražských firmách podle politických stran

Počty členů dozorčích rad v pražských firmách podle členství v politických stranáchPočty členů dozorčích rad v pražských firmách podle členství v politických stranách | Ceska piratska stranaZdroj: Česká pirátská strana

Piráti tento způsob obsazování dozorčích rad ktitizují. „Už v květnu jsme poslali Radě hl. m. Prahy návrhy na zlepšení fungování pražských firem. Na příklad jsme požadovali, aby rada vymezila kvalifikační předpoklady členů statutárních orgánů městských firem a aby tito členové více informovali o své činnosti. Radní pro majetek Michal Hašek (ANO) nám odpověděl, že děkuje za podněty, ale nic se nezměnilo,“ posteskl si zastupitel Pirátů Adam Zábranský, který se fungováním městských firem zabývá.

Pomůžou vyšší platy?

„Objev pirátů je opravdu překvapivý. Nechci jejich návrh Pirátů zlehčovat, ale je jasné, že jako vítěz voleb logicky máme nejvíc nominantů do dozorčích rad,“ reagovala na data od Pirátů pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Současně přiznala, že hnutí ANO mělo a má ve svém programu to, že bude do těchto pozic obsazovat zejména odborníky a nikoliv politiky.

„Nicméně, většina manažerů není ochotna v městských firmách pracovat za 20 tisíc korun měsíčně. I z tohoto důvodu bych chtěla stávající platové podmínky pro odborníky přepracovat, aby se i pro ně staly tyto pozice zajímavější. Jedině tak jsme schopni zajistit zkušený management ze soukromého sektoru pro městské společnosti,“ odpověděla Krnáčová na dotaz E15.cz, co tímto stavem hodlá udělat.

Vyjádřila se i k politickým trafikám: „Obsazení představenstev politiky řešíme na úrovni vedení hnutí ANO a doufám, že společně najdeme cestu, jak vykonávat práva akcionářů pouze přes dozorčí radu. Tedy, že aktivní členové zastupitelstva hl. m. Prahy a vrcholní představitelé strany nebudou obsazovat místa v představenstvech měst.“

Server E15.cz se stejným dotazem na téma personálního obsazení a zkvalitnění práce dozorčích rad oslovilo i radního pro majetek Michala Haška, ten do doby publikování článku na otázky nereagoval.

Adriana Krnáčová: Mám vize krásných staveb, ale jsem spíš manažer provozu

Adriana Krnáčová: Na politiku nemám čas, jsem manažerka