Krnáčová navrhuje vybudovat pod Stalinem galerie. Čižinský je proti

Bývalý pomník Stalina na Letné, místo sousoší zde stojí metronom.

Bývalý pomník Stalina na Letné, místo sousoší zde stojí metronom. Zdroj: Profimedia.cz

Bývalý pomník Stalina na Letné, místo sousoší zde stojí metronom.
Bývalý pomník Stalina na Letné, místo sousoší zde stojí metronom.
Bývalý pomník Stalina na Letné, bunkry v podstavci sochy jsou ve špatném stavu.
Bývalý pomník Stalina na Letné, bunkry v podstavci sochy jsou ve špatném stavu.
Primátorka Prahy Adriana Krnáčová představila Metropolitní plán
8
Fotogalerie

Pražští radní uvažují o revitalizaci podzemí Stalinova pomníku na Letné, kde by mohly vyrůst výstavní prostory. To se nelíbí zástupcům sedmé městské části.

Oblíbený volnočasový prostor u metronomu na pražské Letné možná čeká radikální změna. Podzemní prostory pod strženým Stalinovým pomníkem by mohly zaplnit galerie i prostory pro divadlo či koncerty. Uvádí se to v materiálu z pera primátorky Adriany Krnáčové (ANO), který má E15 k dispozici. Text počítá s vypsáním veřejné zakázky na vypracování projektové dokumentace na opravu těchto prostor. Za samotnou dokumentaci by město zaplatilo 48,9 milionů korun.

„Chceme celý ten prostor opravit a zároveň i smysluplně využít. Už nyní je v podstatě v havarijním stavu a ta investice je proto naprosto nezbytná,“ uvedla deníku E15 Krnáčová, která materiál zatím radě nepředložila.

Proti jakýmkoli zásahům na této části Letenské pláně se postavil starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský (Praha sobě). „Galerie a s ní spojený automobilový provoz při navážení materiálu, exponátů či návštěvníků zničí Letenské sady tak, jak je známe nyní,“ uvedl.

Čižinskému především vadí, že studie z dílny společnosti SGL Projekt, na jejímž základě má být nyní vypracována projektová dokumentace, nevzešla z architektonické soutěže. Podle něj měli být do studie zapojeni občané, radnice Prahy 7 i další orgány.

Studie, kterou má deník E15 k dispozici, počítá se sanací pomníku a jeho okolí. Na místě by měl vzniknout multifunkční galerijní prostor s několika výstavními sály, kde by se především vzpomínalo na minulý režim a historii místa, ale kde by byl prostor i pro streetartovou scénu.

„Zatím jsem o tom záměru hovořila s vedením Národní galerie v Praze a pan ředitel to vítá,“ uvedla Krnáčová, které do voleb nezbývá mnoho času na předložení materiálu. Kritiku Čižinského odmítá. „Připadá mi, jako by pan starosta chtěl ten prostor nechat spadnout lidem na hlavu, protože argumenty, které používá, jsou naprosto zcestné,“ řekla.