Krutým chovatelům hrozí přísnější postih

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Větší sankce má nově uplatňovat stát proti lidem, kteří týrají svá zvířata. V krajním případě by mohl tato zvířata zabavit, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další držení.

Vláda schválila novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, uvedl to premiér Petr Nečas. Souběžná novelizace zákona o policii má umožnit policistům vstup do obydlí kvůli podezření na týrání zvířete. Sankce v podobě zákazu chovu zvířat má podle ministerstva zemědělství snížit administrativní náklady obecních úřadů. Norma podle premiéra obsahuje také zvýšení poplatků za vyřízení dokladů k chovu vybraných druhů a schválení žádostí o převoz. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben již v úterý řekl, že i v současnosti je možné zvíře tyranovi odejmout a umístit jej do náhradního zařízení. Zvíře však stále zůstává majetkem původního majitele, který si někdy po čase pro zvíře přijde a bere si jej zpět. Umožnění vstupu policistů do domů při podezření, že v něm trpí zvířata, by podle Dubna pomohlo například k záchraně zvířat, jejichž majitel skončil ve vězení nebo zemřel. Policisté v současnosti mohou při podezření z týrání vstupovat jen do chovných zařízení.

Novela také stanovuje požadavky na vzdělání a kvalifikaci osob, které usmrcují zvířata nebo pracují s pokusnými zvířaty. Upřesňuje také požadavky pro udělení povolení k rituálním porážkám zvířat nebo upravuje ochranu zvířat pro vědecké účely.

Anketa
Mají být krutým chovatelům odebírána zvířata?
Určitě ano
Jen v případě prokázaného týrání
Zvířata mají zůstat u krutého chovatele