Kvůli kauze Šiška půjde ministr Drábek na policii v pátek

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: ctk

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) bude v pátek na policii vypovídat v případu svého bývalého náměstka Vladimíra Šišky, kterého policie vazebně stíhá kvůli podplácení. Ministr to dnes oznámil v pořadu Partie na TV Prima Family.

Šiška a bývalý ředitel odboru informatiky na ministerstvu práce Milan Hojer podle obvinění nabídli firmě OKsystem, která pro resort zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti, přidělení stomilionové zakázky. Výměnou za to měla společnost stáhnout svoji stížnost k antimonopolnímu úřadu na způsob, jakým ministerstvo pořídilo od jiné firmy systém pro výplatu sociálních dávek.

Drábek tento týden oznámil, že kvůli této kauze skončí ke konci října ve funkci ministra. Dnes zopakoval, že se ničím neprovinil a že z případu vyvodil svoji politickou zodpovědnost.

Audit zakázek na ministerstvu, po kterém volají opoziční strany, podle Drábka není třeba, protože se blíží několik měsíců naplánovaná kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu. Interní audity pak podle ministra na MPSV fungují.

Šišky se zastal. „Já věřím tomu, že se nedopustil záměrně nějakého nečestného nebo protiprávního jednání. Jestli udělal nějakou taktickou chybu při vyjednávání, to samozřejmě vědět nemohu, protože jsem u toho jednání nebyl,“ uvedl Drábek. Podle jeho informací nejednal Šiška o nové zakázce, ale o dodatku k platné smlouvě na příští rok.

Drábek končí a vláda má namále

O nástupci se podle něj bude mluvit poprvé na předsednictvu TOP 09 v úterý. Odstupující minstr si myslí, že v úterý jeho straničtí kolegové najdou dohodu nad tím, zda se má jednat o straníka, či o nestraníka.