Léčebny a ozdravovny dramaticky zeštíhlují, Heger ordinuje zrušení poplatků

Ilustarční foto

Ilustarční foto Zdroj: Tomas Kubelka

Dětské léčebny a ozdravovny by samy potřebovaly ozdravný pobyt, dlouhodobě se totiž potýkají s úbytkem pacientů a přiškrceným tokem financí ze zdravotních pojišťoven. Je otázkou, zda je zachrání plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který chce zrušit denní stokorunový poplatek pro děti do osmnácti let.

Podle ředitele Dětské léčebny respiračních nemocí Cvikov Rudolfa Fockeho nic není černobílé, zrušení poplatku by určitě ulevilo sociálně slabším rodinám, ale zásadní otázka je, jak se ke změnám postaví zdravotní pojišťovny. „Hodně lidí, kteří mají schválený pobyt od pojišťovny, ho z finančních důvodů nevyužijí. Náklady by pro ně byly příliš vysoké,“ uvedl příklad, kde by zrušení poplatku pomohlo.

Rozložení lůžkového fondu v České republiceRozložení lůžkového fondu v České republiceZdroj MZCR

To je ale jen jedna strana mince. Léčebna loni musela propustit 17 pracovníků ze 130, tedy 15 procent. A to z důvodu, že zdravotní pojišťovny kvůli špatné finanční situaci snížili počet pacientů, které do léčebny posílají. „V 65milionovém obratu nám chybělo 7,4 milionu korun,“ konstatoval Focke. Pro letošní rok ředitel plánuje finanční propad ve výši 2,5 milionu korun. V podobné situaci se podle něj nacházejí ale i fakutlní nemocnice, jenže tam jdou ztráty do desítek milionů korun.

„Nemohu překračovat náklady, můžeme utratit pouze to, co si vyděláme,“ uvedl. V rámci úspor chce například sloučit prádelny.

„Nicméně, i pojišťovny jsou ve složité situaci,“ nahlíží Focke. Poznamenal, že teď bude záležet na prioritách, které si pojišťovny zvolí. Prevence může například zabránit celoživotnímu braní léků. „Narůstá počet vážněji nemocných pacientů,“ míní Focke.

Zeštíhlují i dětské ozdravovny. V roce 2010 bylo v České republice v provozu šest ozdravoven se 425 lůžky. Jejich kapacita o rok později poklesla o 70 lůžek. „Lůžka v dětských ozdravovnách byla v roce 2011 využívána pouze 89,1 dne z roku, dlouhodobě tak přetrvává pokles jejich využití,“ informovala Plívová. Průměrná ošetřovací doba klesla o 0,6 dne a v současnosti trvá průměrně 19,2 dne.

Přehled nákladů VZP ČR na ozdravenskou péči za poslední 3 roky:
2010 17,6 mil. Kč
2011 11,3 mil. Kč
2012 9,3 mil. Kč

Zdroj VZP

Dramaticky se snížily i finance, které například Všeobecná zdravotní pojišťovna do ozdravoven posílá. Zatímco v roce 2010 to bylo podle mluvčího Oldřicha Tichého 17,6 milionu korun, v roce 2012 už jen 9,3 milionu korun.

Ozdravný a léčebný pobyt navrhuje dětským pacientům praktický lékař pro děti a dorost. Návrh pošle zdravotní pojišťovně, kde ho potvrdí anebo zamítne revizní lékař.

Ministerstvo zdravotnictví chce podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, jehož součástí je také zrušení regulačního poplatku u dětí, předložit vládě v nejbližších dnech. Úleva by se týkala všech zařízení, která poskytují lůžkovou péči.

: