Lékárníci chtějí sjednotit doplatky, léky by pak ale mohly podražit

Lékárna

Lékárna Zdroj: Bachurek Dominik/Mlada fronta E15

Česká lékárnická komora žádá sjednocení výše doplatků za léky ve všech lékárnách. Podle náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa by pak ale byly léky k dostání pravděpodobně za vyšší cenu, než za kterou je lze sehnat nyní. Podle prezidenta lékárnické komory Lubomíra Chudoby to prý ale v žádném případě k zafixování vyšší ceny nepovede. Uvedli to v rámci semináře o doplatcích na léky, který se konal v Senátu.

Chudoba tlak na jednotné ceny zdůvodnil tím, že některé farmaceutické firmy vybraným lékárnám na základě smluv poskytují za výhodnější ceny než jiným. Řada pacientů pak podle prezidenta lékárníků i předsedy senátního zdravotnického výboru Jana Žaloudíka (ČSSD) tráví čas tím, že obcházejí či objíždějí lékárny a hledají lék za nejvýhodnější cenu.

Náměstek, který na semináři zastupoval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), v tom ale vážný problém. Podle něj současná situace pomáhá trh vyvažovat. Podle Chudoby by měl ovšem Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) důsledněji monitorovat situaci na trhu, zda jsou léky dodávány za stejnou cenu do všech lékáren.

Philipp naopak vyšel vstříc dalšímu požadavku lékárníků, podle nichž se stává, že některé léky v Česku chybí v důsledku jejich vývozu do zahraničí. Situaci by podle náměstka mohla pomoci řešit ministerská novela o léčivech, která je ale zatím ve vnitřním připomínkovém řízení.

„V případech, kdy lék jiným v lékárně nahradit nelze, stále marně čekáme na flexibilní zákaz vývozu nedostatkových léků, který vydá ministerstvo zdravotnictví. Cílem takového opatření by mělo být zajištění nezbytných a velmi často životně důležitých léků pro naše pacienty,“ uvedl Chudoba.