Lékařská komora: Zdravotnictví nemá dost peněz, odcházejí mu pracovníci

Dvoudenní sjezd České lékařské komory začal 21. listopadu v Brně.

Dvoudenní sjezd České lékařské komory začal 21. listopadu v Brně. Zdroj: ctk

České zdravotnictví trápí nedostatek peněz a podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka se prohlubuje nedostatek zdravotníků. Rozdíly jsou v dostupnosti zdravotní péče, obor trápí chaotické, nepřehledné a nekvalitní zákony, řekl Kubek v Brně na konferenci ČLK, která ho už potřetí zvolila prezidentem profesní organizace.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) souhlasí s tím, že je zdravotnictví podfinancované. „Snažili jsme se situaci napravit, ne vždy jsme byli úspěšní. O tom, jak bude financování nastaveno, rozhoduje celá vláda,“ prohlásil. Dodal, že bude dál navrhovat zvýšení plateb za státní pojištěnce.

Podle Kubka je příčina problémů mimo obor. „Obyvatelé jsou udržování v chudobě. Dokud se nevyrovnají příjmy obyvatel a zároveň i ceny s Německem a Rakouskem, tak se nikdy problémy ve zdravotnictví nevyřeší,“ míní Kubek. Nízké platy podle něj znamenají nízké daně a ve výsledku i méně peněz na zdravotní pojištění. Proto ani české zdravotnictví nemůže být dostatečně kvalitní, řekl.

S nedostatkem peněz souvisí i odchody lékařů do ciziny. Už pětina absolventů lékařských fakult hledá práci jinde, dodal Kubek. Dalších 200 zavedených lékařů prý ročně také odejde. Dříve se doplňovaly v českých nemocnicích stavy například ze Slovenska. Už to ale neplatí, protože u sousedů jsou prý platy již vyšší. Nejhorší situace je podle Kubka u hranic s Rakouskem a Německem, zmínil například chebskou nemocnici.

Zhruba 23 procent lékařů v Česku je starších 60 let. „Je otázka, jak dlouho vydrží pracovat, než se ten systém zhroutí,“ řekl Kubek. Vláda už slíbila, že platba za státního pojištěnce bude pravidelně valorizována. Podle Kubka by se to mělo vázat například na průměrnou mzdu. Zmínil také, že by se měly srovnat rozdíly mezi pracujícími. Není prý žádný důvod pro to, aby živnostníci platili poloviční pojistné, když stůňou stejně jako zaměstnanci. Komora také navrhuje zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol a převedení tohoto výnosu do zdravotnictví.

Peníze vložené do zdravotnictví nejsou výdaji, ale investicí