Lesy České republiky čelí žalobě od bývalého dodavatele IT

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád

Generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád

Softwarová společnost ITTI podala žalobu na Lesy České republiky. Dožaduje se omluvy za poškození dobrého jména kvůli výrokům generálního ředitele státního podniku Daniela Szóráda na tiskové konferenci v únoru loňského roku.

Žalobou končí rozchod Lesů ČR a technologické firmy ITTI. Soud o ní zatím nerozhodl. Pokud by jí ale vyhověl, zřejmě by to lesy postihlo i finančně. „Dožadují se omluvy za poškození dobrého jména.

S pravděpodobností hraničící s jistotou by následovala faktura za přerušení jejich byznysu či újmě v jejich podnikání,“ uvedl včera na dotaz deníku E15 Szórád.

Firma ITTI je nástupcem dřívějších dodavatelů technologických služeb státním lesům, společností dynn a Time import. Za jejich služby ještě za předchozího vedení státní firmy v čele se Svatoplukem Sýkorou zaplatily lesy zhruba 1,2 miliardy korun.

Šéf lesů na tiskové konferenci vyjádřil obavu, že v krajním případě by státní podnik mohl dočasně přijít i o právo používat svůj web či datovou službu

Podnik po nástupu nového vedení s firmou předloni v srpnu ukončil spolupráci, což se ITTI podle tehdejšího vyjádření Szóráda velice nelíbilo. Šéf lesů loni v únoru novinářům řekl, že si firma nárokuje autorské právo na vše, co kdy lesům dodala, a státní podnik prý nemá právo to používat. Šéf lesů tehdy vyjádřil obavu, že v krajním případě by státní podnik mohl dočasně přijít i o právo používat svůj web či datovou a spisovou službu.

„Poškozeni se cítí být kvůli tomu, že jsem v závěru konference o nové koncepci Lesů ČR použil věty o tom, že nám hrozí nebezpečí a že to může vypadat, jako by nám nic nepatřilo,“ uvedl včera Szórád s tím, že ITTI považuje tato vyjádření za nekorektní.

Více to šéf firmy obhospodařující polovinu lesů v zemi nechtěl kvůli žalobě komentovat. Lesy byly v minulosti terčem kritiky, mimo jiné právě i kvůli tendrům na informační technologie.

Kvůli IT zakázkám z konce minulého desetiletí přitom policie loni v lednu obvinila čtyři manažery z firem, které se na IT zakázkách podílely. Již v prosinci 2013 také obvinila šéfa informatiky Lesů ČR.

Lesy čekají pokles tržeb i zisku
Po třech rekordních letech čeká státní podnik výrazný pokles provozního zisku i tržeb. Plán pro letošní rok počítá s provozním ziskem 3,7 miliardy korun, zatímco v předchozích třech letech to bylo vždy mezi pěti až šesti miliardami. Tržby by měly klesnout zhruba o miliardu na částku kolem jedenácti miliard korun. Důvodem je pokles cen dřeva, zhoršení jeho kvality kvůli kalamitám a nižší těžba.