Lesy ČR měly v prvním čtvrtletí zisk 2,08 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vytvořil v prvním čtvrtletí letošního roku hrubý zisk 2,08 miliardy korun. Za celý loňský rok měly LČR hrubý zisk ve výši rekordních 5,28 miliardy korun. LČR patří polovina lesů v zemi.

Tvorbu zisku v řádu miliard korun podnik přičítá novému systému tendrů a prodeje dřeva. „Nadále se prokazuje, že parametry lesnických tendrů byly správně nastavené. Jejich ekonomická výhodnost pro podnik se osvědčila v loňském roce a je jasně patrná i na hospodářském výsledku za první čtvrtletí,“ uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Lesy ČR loni významně změnily obchod se dřevem. Lesnické firmy, které vyhrály tendry, dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly Lesy ČR. Nyní v LČR běží pětiletý tendr na práce a prodej dřeva na pětinu území lesů.

Průběžný čtvrtletní zisk je podle Sýkory tvořen z 92 procent hlavními lesnickými činnostmi podniku, a to bez snížení nákladů na péči o les a bez zvýšení těžeb. Výdaje na pěstební činnosti, výstavbu a údržbu lesní infrastruktury a vodních toků chce podnik letos zvýšit. Zbylých šest procent zisku vytvořily finanční operace a dvě procenta prodej majetku.

Sýkora poznamenal, že dosahování zisků v řádu miliard by se pro podnik typu Lesy ČR mělo stát standardem. Loňskému zisku 5,28 miliardy korun předcházel v roce 2010 zisk 3,16 miliardy Kč. V letech před rokem 2010 měl podnik zisky ve stovkách milionů korun, a to při obdobné kapacitě, výkonnosti a rozsahu činnosti, uvedl Boublík.