Lesy ČR převedly do státního rozpočtu o půl miliardy víc než loni

generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád

generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád Zdroj: ctk

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) převedl do státního rozpočtu 6,5 miliardy korun z volných peněz plynoucích ze zisků firmy. Navázal tak na první převod státu loni v prosinci ve výši šesti miliard korun. S obdobným odvodem jako letos podnik předběžně počítá i pro příští rok, uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád. Také Budějovický Budvar poslal do rozpočtu 800 milionů korun, řekl mluvčí pivovaru Petr Samec. Stát tak od svých firem získal dohromady 7,3 miliardy korun.

Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Ke konci září podnik měl celkový finanční majetek 19,7 miliardy korun. „Lesy ČR disponují určitým finančním majetkem, který se podařilo nashromáždit v minulých letech a je smysluplné, aby se posílal do státního rozpočtu,“ uvedl Szórád. Dodal, že dosud odvedená suma 12,5 miliarda korun představuje v přepočtu na jednoho obyvatele ČR částku 1188 korun.

Převod peněz státu Lesy ČR učinily na základě rozhodnutí ministerstva zemědělství po předchozím souhlasu vlády. Převody peněz Lesům ČR umožnila loňská novela zákona o státním podniku.

Budvaru i Lesům rostly zisky

Lesy ČR za období leden až říjen vytvořily hrubý zisk 5,65 miliardy korun. Podnik tak již téměř naplnil nedávno oznámený předpoklad meziročního zvýšení ročního zisku o 15 procent na dosud nejvyšších 5,68 miliardy korun.

Tržby Lesů ČR za vlastní výrobky a služby za první deset měsíců letošního roku dosáhly 10,69 miliardy korun, celková těžba činila sedm milionů metrů krychlových dřeva. Za celý letošní rok by těžba měla dosáhnout 8,02 milionu metrů krychlových po loňských 8,04 milionu metrů krychlových. Většinu lesnických a těžebních prací v lesích podniku na základě soutěží dělají soukromé firmy.

Budějovický Budvar zvýšil loni meziročně zisk o více než 46 procent na 325,84 milionu korun. Podle auditovaných výsledků tržby dosáhly 2,19 miliardy korun. Podle údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství, dosahoval Budvar ke konci letošního září zisk před zdaněním 350 milionů korun.