Lidé si nejvíce váží lékařů, uklízečky vystřídali poslanci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Centrum pro výzkum veřejného mínění provedlo po čtyřech letech šetření, ve kterém zkoumalo prestiž vybraných povolání u české veřejnosti. Z výsledků vyplývá, že nejvíce si Češi váží lékařů, druhé místo obsadili vědci a pomyslný bronz patří zdravotní sestrám. Vývoj v domácí politice zřejmě přispěl k tomu, že na konci žebříčku uklízečky poprvé vystřídali poslanci.

Pokud měl někdo obavy, že akce „Děkujeme, odcházíme“ negativně ovlivní nahlížení veřejnosti na lékařský stav, může být klidný. Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejnilo výsledky šetření, kterým u 26 vybraných povolání zjišťovalo prestiž u české veřejnosti.

Lékaři stojí stále pevně na vrcholu žebříčku a oproti předchozímu šetření v roce 2007 ztratili pouze 0,7 bodu. Na rozdíl od předchozích výzkumů byla na seznam zařazena i zdravotní sestra a ihned se ocitla mezi prvními třemi nejctěnějšími profesemi u nás.

Napětí na politické scéně symbolizuje opačný konec žebříčku, kde uklízečky poprvé vystřídali poslanci. O sedm příček si, proti roku 2007, pohoršili i ministři a ocitli se na 24. místě.

Metodika

Výzkum byl proveden formou osobního rozhovoru a standardizovaného dotazníku. Účastnilo se jej 1006 občanů České republiky starších 15 let. Všem respondentům byl předložen seznam

šestadvaceti profesí s instrukcí: „Na seznamu jsou uvedena některá povolání. Vyberte povolání, jehož si vážíte nejvíce, a ohodnoťte jej 99 body. Poté vyberte takové, jehož si vážíte nejméně, a obodujte jej číslem 01. Poté postupujte odshora dolu a všem zbývajícím přiřaďte body od 02 do 98 podle osobního uvážení.“

Na první místo respondenti nejčastěji řadili lékaře, 99 bodů obdrželi od 42 % dotázaných. Naopak poslední poslanci byli ze všech profesí nejčastěji řazeni na samé dno žebříčku, pouhý 1 bod jim přiřadilo 20 % respondentů.

Deset nejprestižnějších povolání

1. Lékař (průměr 89,1)

2. Vědec (průměr 75,4)

3. Zdravotní sestra (průměr 73,9)

4. Učitel na vysoké škole (průměr 72,4)

5. Učitel na základní škole (průměr 70,3)

6. Projektant (průměr 61,7)

7. Soudce (průměr 61,0)

8. Programátor (průměr 60,8)

9. Soukromý zemědělec (průměr 60,3)

10. Účetní (průměr 54,1)