LIDEM přijali výzvu ODS a TOP 09: budou jednat o pokračování vlády

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Strana LIDEM přijala výzvu k jednání s ODS a TOP 09 o budoucnosti koaliční vlády. Po dnešní diskusi předsednictva a poslaneckého klubu nejmenší vládní strany to řekla vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake. Usnesení o odchodu ministrů z kabinetu k 10. lednu dnes ale vedení LIDEM nezrušilo. Podle vicepremiérky by se koaliční schůzka mohla konat v první polovině příštího týdne. Viktor Paggio, který se přikláněl k tomu, aby strana vládu opustila, rezignoval na funkci místopředsedy LIDEM.

„K zásadnějším posunům může dojít až po společném jednání se zástupci ODS a TOP 09,“ řekla Peake. Termín koaliční schůzky ještě nebyl stanoven, ze strany obou partnerů však podle předsedkyně LIDEM jasně zaznělo, že jednat chtějí. V takové diskusi by ze strany ODS a TOP 09 měl zaznít návrh dalšího postupu.

LIDEM vyzvali před Vánoci své ministry k odchodu z vlády k 10. lednu poté, co premiér a předseda ODS Petr Nečas po pouhých osmi dnech ve funkci odvolal Peake z postu ministryně obrany. Ztratila prý jeho důvěru, když den po nástupu na ministerstvo provedla některé razantní personální změny.

Podle Peake bylo rozhodnutí LIDEM o odchodu z vlády přijato správně a adekvátně tehdejší situaci a premiérovu rozhodnutí. „To usnesení jsme nijak nezměnili,“ podotkla vicepremiérka.

Sama za sebe si však myslí, že je třeba domyslet všechny důsledky a nechtěla by, aby podpora vlády závisela na nyní nezařazených poslancích. Peake dávala v minulých dnech najevo, že by preferovala pokračování nynější koalice. Podobně se vyjadřovali také zástupci ODS a TOP 09.

Paggio ale při příchodu na dnešní stranické jednání řekl, že jeho názor a jeho argumenty budou „trochu jiné“ než slova stranické šéfky. Na výsledek jednání reagoval rezignací na místopředsednický post. Členem strany i poslaneckého klubu zůstává, sdělil ČTK mluvčí LIDEM Miloš Skácel.

Peake: Nejsme stranou, která by chtěla vydírat

Diskuse vedení strany se dnes podle Peake točila kolem „všech možných variant“ dalšího postupu, nebylo však navrženo žádné usnesení či revokace staršího usnesení předsednictva.

LIDEM podle Peake nejsou politickou stranou, která by „si chtěla klást nějaké podmínky, vydírat, nebo se tvářit ukřivděně“. Strana byla podle ní, po Nečasově rozhodnutí Peake odvolat, postavena před hotovou věc, a tak nyní chce od předsedy vlády a zástupců koaličních stran slyšet právě jejich představu o dalším způsobu fungování koalice.

„My se s tím seznámíme a budeme o názorech, návrzích našich partnerů jednat znovu na předsednictvu a poslaneckém klubu,“ uvedla vicepremiérka.

Pokud se strany do 10. ledna nedohodnou, je tak stále možný odchod LIDEM z vlády. „Tento most přejdeme, až k němu dojdeme. Doufám, že se v koaličním formátu sejdeme ještě do 10. ledna,“ uzavřela Peake.