LIDEM zřejmě získají sněmovní klub i peníze na činnost

Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: ctk

Strana LIDEM asi bude moci založit poslanecký klub, jenž bude dostávat i příspěvky na činnost. Novelu jednacího řádu, která to umožní, schválila dnes navzdory odporu opozice Sněmovna. Předloha, která také omezuje možnost obstrukcí, míří k posouzení do Senátu.

Návrhy koaličních poslanců se dostaly do senátní novely, která měla původně zpřísnit a zpřehlednit pravidla pro schvalování zákonů. Zákonodárci by například museli řádně zdůvodňovat pozměňovací návrhy a nebyly by přípustné nesouvisející úpravy, takzvané přílepky. Sněmovna hlasy koalice ale všechna ustanovení navržená horní komorou, za nimiž stála exsenátorka z někdejšího klubu TOP 09/STAN Soňa Paukrtová, vypustila.

Předloha nově snižuje nutný počet členů pro klub, který vznikne během volebního období, z nynějších deseti na šest. Prosadil to v už ústavně-právním výboru Marek Benda (ODS). Poslanců nejmenší vládní strany LIDEM, která vznikla po rozpadu VV, je osm, z nich dva nejsou ve straně. Na návrh Viktora Paggia (LIDEM) Sněmovna z jednacího řádu vypustila ustanovení, podle kterého klub založený během volebního období nemá nárok na finanční příspěvky na chod.

Koalice v dolní komoře prosadila i další Bendův návrh podpořený výborem. Opozice by podle něj ztratila právo zablokovat závěrečné schvalování zákonů v jiných hodinách, než jsou zákonem stanovené středy a pátky od 09:00 do 14:00. Nyní k tomu stačí veto nejméně dvou poslaneckých klubů. Podle koalice by to mělo omezit obstrukce.

Úpravy programu schůzí navíc budou moci navrhovat jen předsedající nebo předseda poslaneckého klubu a Sněmovna bude moci sloučit diskusi k více návrhům. Prosadila to nynější šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Nakonec naopak stáhla návrh, podle kterého by v závěrečném schvalování zákonů byla omezena debata, takzvaná obecná rozprava.

Revolucionářka a její lidé