Lidovci kritizují Babiše. „Živnostníci zaslouží podporu,“ říká Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

KDU-ČSL nemá v plánu podpořit daňové změny, které navrhuje ministerstvo financí (MF) a které by se dotkly živnostníků. Nový materiál z dílny Babišova ministerstva kritizoval i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj by se daňová zátěž v příštích dvou letech zvýšila zhruba o 40 miliard korun.

Lidovci požadují také vyšší slevu na dani na druhé a třetí dítě, než s jakou ministerstvo počítá. Podle vicepremiéra a předseda strany Pavla Bělobrádka bude o celé věci ve středu jednat koaliční rada. Špičky koalice by se měly zabývat nejen přípravou rozpočtu na příští rok, ale také návrhem služebního zákona.

Podle návrhu novel daňových zákonů, které MF předložilo, by se měla omezit absolutní výše odpočtu u paušálních výdajů živnostníků využívajících šedesátiprocentní paušál. Podnikatelé, kteří jej využívají, budou moci využít absolutní paušál jen do výše 1,2 milionu korun. To odpovídá meznímu příjmu dva miliony korun. Zároveň by ale podnikatelé využívající paušál neměli mít nárok na slevu na poplatníka. Na druhou stranu ale návrh MF navrací podnikatelům daňovou slevu na děti a manželku. Tu jim zrušila vláda Petra Nečase.

„To nám připadá nešťastné. Živnostníci si zaslouží podporu,“ řekl ke zrušení slevy na dani na poplatníka Bělobrádek s tím, že lidovci návrh MF na koaliční radě nepodpoří. Zástupci KDU-ČSL jsou ale podle Bělobrádka ochotni diskutovat o stropu pro živnostníky využívající šedesátiprocentní procentní paušál. Podle Bělobrádka by se MF nejdříve mělo snažit ucpat díry, kterými státu daně unikají. Zhoršení podmínek pro živnostníky může vést podle lidoveckého předsedy k prohloubení černé ekonomiky.

Extra zátěž až 40 miliard, varuje Kalousek

Proti změnám daňových paušálů je i opozice. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by se daňová zátěž v příštích dvou letech zvýšila zhruba o 40 miliard korun, šlo by tak o jedno z nejvýznamnějších zvýšení přímých daní od vzniku samostatného českého státu. Předseda ODS Petr Fiala kvůli tomu vládě doporučil, aby do tripartity přizvala zástupce živnostníků a vyslechla si jejich názor.

Návrh MF počítá také se navýšením slevy na dani na druhé a další dítě o 100 korun měsíčně. To je ale podle lidovců málo. „Pokud se najdou peníze na obnovení slevy pro pracující důchodce, měli by se zohlednit i pracující rodiče,“ řekl Bělobrádek.

KDU-ČSL navrhovala zvýšení měsíční slevy pro druhé dítě o 500 korun a na třetí a každé další o 900 korun. Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně ministra financí Simony Hornochové by ovšem taková úprava byla příliš velkou zátěží pro státní rozpočet. Odhadla ji na 3,7 miliardy korun.