Loňská bilance NKÚ: devět oznámení za miliardu

Budova NKÚ

Budova NKÚ Zdroj: Archiv E15

Devět trestních oznámení a oznámení finančním úřadům o porušení rozpočtové kázně za více než miliardu. Taková je neveselá bilance Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který za minulý rok provedl 40 kontrolních akcí. Nejvyšší míru pochybení - v úhrnu za 565 milionů – konstatovali kontroloři poté, co proklepli služby na podporu zemědělských produktů a potravin na tuzemském trhu.

To optimističtější ohlédnutí za minulým rokem obnáší pro kontrolory skutečnost, že vláda v 36 případech ze 42 projednaných zpráv přijala nápravná opatření, což v minulosti zdaleka nebývalo zvykem. Ministři v aktivitě předstihli minimálně o pět koňských délek své kolegy z Poslanecké sněmovny, jejichž kontrolní výbor zvládl projednat jen třináct závěrů.

Nápravy hříšníků

Potěšující nicméně pro kontrolory je, že tento rok viděli konkrétní dopad své práce: upozornili například, že se ve velkém podvádí s ukládáním nebezpečných odpadů na skládky a od ledna čekají jejich provozovatelé přísnější podmínky.

Ministerstvo financí zase připravilo nový monitorovací systém poté, co NKÚ kontroloval příjmy státu z loterií a jiných her tak, aby byly efektivnější.

Ministerstvu zemědělství se podařilo ušetřit na výdajích za informační technologie vzešlé z podezřelých tendrů, na které se opakovaně zaměřil NKÚ. „Dostali jsme se na průměrnou částku pod 100 milionů korun na rok. Za tyto služby platilo ministerstvo loni takřka 400 milionů,“ uvedl náměstek ministerstva zemědělství Zdeněk Adamec.

Příjmy státního rozpočtu

Letos se NKÚ zaměří na příjmy státního rozpočtu, evropské dotace či ICT zakázky. Bude pokračovat i v kontrolách velkých infrastrukturních staveb. Vyplývá to z plánu kontrolní činnosti na rok 2015, který schválilo kolegium NKÚ.