Majetková přiznání politiků se objeví na internetu, slibuje koalice

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Majetková přiznání politiků se objeví na internetu, kde budou k mání i smlouvy veřejné správy uzavřené nad určitou částku. Počítá s tím koaliční smlouva, kterou dnes představily ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL v části dokumentu o protikorupčních opatřeních. Cílem rodící se koalice je i větší průhlednost u vlastnictví akcií a zákon na ochranu oznamovatelů uplácení a nechybí ani prokázání původu majetku.

Politici se v koaliční smlouvě zavazují, že umožní oprávněným úřadům zjistit majitele akcií společností po celou dobu existence. Chtějí také předložit zákon o centrálním registru všech smluv uzavřených veřejnou správou nad určitý finanční limit. „Zveřejnění se nebude týkat citlivých dat (osobní údaje, obchodní tajemství apod.). Tento registr bude dostupný na internetu,“ píše se ve smlouvě.

Zákonem by se také měli ochránit tzv. whistlebloweři, tedy oznamovatelé korupce. Týká se to i svědků mezi úředníky, kteří upozorní například na nekalosti nadřízených. Strany chtějí dále podpořit centrální nákupy a elektronické aukce ve veřejném sektoru.

Ve smlouvě je i nastíněn boj s organizovaným zločinem. Obvinění by například měli povinnost prokazovat původ svého majetku ve všech případech podezření na závažnou hospodářskou a finanční kriminalitu. Pokud by stíhaný člověk nebyl schopen původ majetku prokázat, čekalo by ho zdanění. Výši daně koaliční smlouva nezmiňuje.

Programový ředitel protikorupční organizace Transparency International Radim Bureš řekl, že smlouva je „relativně komplexní a obsažná“. Strany ale podle něj mají v některých bodech poměrně vysoké cíle. Týkají se prý například anonymních akcií. Podle Bureše to bude legislativně a organizačně velmi náročné.

„Řada věcí přechází z toho, co se už delší dobu diskutuje, pouze k tomu nebyla politická vůle a síla dotáhnout to do konce a prosadit,“ řekl Bureš. Jako „stálice“ protikorupčních slibů zmínil témata whistleblowerů a zveřejňování smluv uzavřených veřejnou správou na internetu.

Nejvýraznější novinkou je prý zdanění neprokázaných majetků. „Minulá koalice s tím nechtěla mít od začátku nic společného,“ dodal. Podle Bureše lze vnímat politickou vůli k uskutečnění závazků ze smlouvy, záleží ale na tom, jestli k tomu bude „dostatečná vůdčí síla“.