Majitel Synotu Valenta si loni přivydělal přes 96 milionů

Ivo Valenta

Ivo Valenta Zdroj: Anna Vackova, E15

Nejúspěšnějším členem horní komory, pokud jde o přiznané vedlejší příjmy, byl loni majitel sázkové společnosti Synot Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). Přivydělal si celkem 96,6 milionu korun. Vévodí také žebříčku senátorů co do výše závazků. Splácel tři úvěry v celkové výši 144,7 milionu. Vyplývá to ze srovnání oznámení o vedlejších příjmech.

Valenta vydělal téměř 80 milionů korun na úrocích z dluhopisů společností Synot W a Synot Tip. Dalších 16,6 milionu korun získal formou dividend od společnosti Sheading Financial, která sídlí na Kajmanských ostrovech a v níž je společníkem.

Valentovy závazky představovaly tři lombardní úvěry, jeden od společnosti KBL Monaco a dva od BSI Monaco SAM. Tyto úvěry banka poskytuje nejčastěji oproti zástavě cenných papírů, upozornil dnes server Lidovky.cz.

Společník v kajmanských firmách

Senátor je podle svého oznámení společníkem v devíti firmách, z toho ve třech kajmanských (Sheading Financial, Sunpoint International a Avron Trading), třech ukrajinských (Roayal, Real Estate a Synot Ukraine) a dvou slovenských (Synot Gastro Slovakia a Kúpele Zelená Žaba).

Zároveň zastával Valenta funkce v 18 společnostech. Byl mimo jiné ředitelem a předsedou představenstva šesti kyperských společností, jednatelem španělské Synot Gaming Spain a prokuristou českých firem Synot ICT Services a Synot Real Estate. V sedmi společnostech působil v dozorčích radách - včetně společností Synot Tip v Česku a na Slovensku.

Valentovo oznámení se v senátním registru objevilo až tento týden, přestože bylo datováno 29. červnem. Senátor jej ale posílal z Monaka, kde bydlí. Oznámení mají senátoři, stejně jako poslanci, odevzdávat do konce června, u dokumentů dodaných poštou rozhoduje datum odeslání.

Nejvíc dluží Dienstbier

Mezi senátory s nejvyššími vedlejšími příjmy patřili také generální ředitel firmy Juta Jiří Hlavatý (za ANO), kterému dividendy této firmy vynesly 10,5 milionu korun, lékař Hassan Mezian (ČSSD) díky 2,6 milionu korun za pronájem nemovitostí v Litoměřicích a profesorka Eva Syková (za ČSSD), která si přivydělala zhruba 2,5 milionu zejména jako ředitelka Ústavu experimentální medicíny.

K nejzadluženějším senátorům patřil ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) se závazky ve výši 5,5 milionu korun a místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová (ČSSD), která splácí zhruba 3,9 milionu korun podobně jako starosta Božího Daru Jan Horník (za STAN).