Martin Čaban: První výstřel horké kampaně

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Politické strany zahajují ostré fáze svých předvolebních kampaní. V překladu to znamená, že přibude billboardů a v politických přestřelkách se začne používat munice s větší ráží. Stejně jako předloni v evropských, senátních a komunálních volbách budeme i letos svědky nezvyklého jevu – hlavní předvolební konflikty se nebudou odehrávat mezi vládními a opozičními silami, ale mezi politiky, kteří spolu běžně sedávají za jedním stolem při jednáních koaličního kabinetu.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš zase po čase zamířil na svůj oblíbený cíl – ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Obvinil jej, že se dopustil podrazu, jen aby udržel v českém zdravotnictví „netransparentnost a korupci“. Nebylo to tak ostré, jako když jej v listopadu 2014 označil za korupčníka, alkoholika a „šnajdroida“, ale silná slova to jsou.

Ministra financí rozezlila rafinovaná blesková partie, kterou sehrál socialistický mnohoobročník Jiří Běhounek, toho času hejtman, poslanec a předseda správní rady VZP. Ten při posledním zasedání řídicího orgánu největší zdravotní pojišťovny nečekaně nechal potvrdit mandát ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka na další čtyři roky. Ani jeden ze třiceti členů správní rady, v níž sedí i devět nominantů ANO, nebyl proti.

Čtěte také:

Předvolební kampaň jede naostro, přidaly se do ní ČSSD a KDU-ČSL

Senát schválil omezení darů politickým stranám na tři miliony za rok

Jenomže Kabátek leží Babišovi už dlouho v žaludku a je velmi pravděpodobné, že šéf ANO chtěl jeho osobu využít v předvolební kampani, možná se i po změnách ve správní radě pokusit o jeho odvolání. Jenže tenhle klacek Běhounek Babišovi vyrazil z ruky, nebo jej alespoň řádný kus ulomil. Jak tepat do Kabátka (a přes něj do Němečka) jako symbolu korupce ve zdravotnictví, když jej zástupci ANO ochotně podrželi ve funkci? Těžko. Babišův šéf a premiér Sobotka už svého vicepremiéra vyzval, aby se kvůli střetu zájmů ve zdravotnictví zdržel komentářů k VZP.

I letos budeme svědky nezvyklého jevu. Hlavní souboje se nepovedou mezi vládou a opozicí, ale mezi koaličními partnery.

Babiš to včera trucovitě porušil a na Facebook pověsil obsáhlý seznam údajných Kabátkových hříchů z dob, kdy dnešní šéf VZP pracoval na ministerstvu zdravotnictví přímo pod arciďáblem Markem Šnajdrem. Žádné silné sdělení už z toho ale neuvařil. Pokud by chtěl pár hodin po jeho potvrzení ve funkci prosazovat Kabátkovo odvolání, potřeboval by pádné argumenty ze současného fungování pojišťovny. A ty po ruce nejsou.

Boj o Kabátka je jen prvním hlasitým výstřelem v předvolební válce, kterou mezi sebou ČSSD a ANO jako dva hlavní favorité nadcházejících volebních klání povedou. Socialisté budou ochotně tepat Babiše za jeho střet zájmů tu i onde, Babiš bude bít ČSSD po hlavě minulými korupčními a jinými aférami, případně prodejem OKD. Možná se nakonec i dočkáme zase nějakých teatrálních pochyb o smyslu společného vládnutí. A pak, až bude odvoleno, se to zase na chvíli uklidní. Nakonec si spolu tihle velcí soupeři zase spokojeně sednou k vládnímu stolu. Ekonomika šlape a peníze do eráru tečou. Proč riskovat, že by je mohl utrácet někdo jiný?