Matka chlapce z Břeclavi se omluvila Romům ze křivé obvinění

Oksana Zhyvachivska

Oksana Zhyvachivska Zdroj: CTK

Matka chlapce z Břeclavi Oksana Zhyvachivska se omlouvá všem Romům za to, že si její syn vymyslel brutální napadení a svedl ho na tuto menšinu. Stále prý nepochopila, proč jí syn neřekl pravdu, že se zranil sám. Považuje to za klukovinu. Darovaných 100 tisíc korun od zpěváka Michala Davida na synovu rehabilitaci dnes ráno vrátila i s omluvným dopisem. Celostátní asociace Romů omluvu vítá. Zvažuje ale podání trestního oznámení za podněcování k rasové nenávisti.

„Vnímám to jako nepovedenou klukovinu. Omlouvám se Romům,“ uvedla Zhyvachivska. Zdůraznila, že sama je zvratem v celé kauze značně zaskočena. Nepředpokládala, že by policejní vyšetřování mohlo ukázat, že její patnáctiletý syn nebyl napaden, ale že si zranění způsobil sám při nepovedeném akrobatickém kousku.

Chlapec předváděl v dubnu gymnastický cvik na zábradlí v osmém patře bytového domu nedaleko břeclavského Shopping centra. Ztratil ale rovnováhu a spadl. Zřítil se na zábradlí v sedmém patře a vážně se zranil. Pak přivolal telefonem matku.

Podle Zhyvachivské se snažil „rychle něco vymyslet“ k tomu, co se mu stalo. Přišel s historkou, že jej zbili tři Romové, kterým nedal cigaretu. „Já jsem se toho pak chytila. Každý rodič mě jistě pochopí,“ uvedla. Nechápe, proč se jí syn tolik bál. Zdůraznila, že jej sice vychovává přísně, ale nebije ho.

Původní výpovědi vzbudily ve městě velké vášně, kterých využila některá radikální uskupení k uspořádání dvoutisícové demonstrace. Policie hledala trojici neznámých mužů a například na sociálních sítích se objevovaly výzvy na chlapcovu podporu, které často obsahovaly kritiku romské komunity.

Matka mladíka, který si útok vymyslel, dnes zopakovala, že nechtěla nikomu ublížit ani uškodit. „Moc mě mrzí, že ten výrok, který jsem pronesla, vzbudil hodně zla a omlouvám se za vše, co tato nešťastná nepravdivá slova způsobila,“ řekla novinářům. Vinu za vzniklou situaci klade především sobě. „Já si myslím, že všechno jsem zavinila já, ne syn. On prostě pronesl něco, nějaký výraz a já jsem se toho chytla a zveřejnila, takže nemyslím si, že je ten zdroj zla,“ řekla na jeho obhajobu.

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD) vnímá omluvu matky jako krok správným směrem. „Vedení města by již chtělo za věcí konečně udělat tečku,“ řekl. Břeclavští Romové jsou podle zástupce velitele strážníků Zdeňka Nováka rádi, že matka omluvu neodkládala. Celou kauzou se mnozí z nich cítí ale i nadále poškozeni. Podle mnohých potrvá, než se vztahy ve městě zlepší. Městská policie zaměstnává od 1. května druhého romského koordinátora. Ve městě žije přibližně 500 Romů.

Předseda asociace Romů Vladimír Galbavý řekl, že vedení asociace omluvu vítá. Sejde se s představiteli břeclavských Romů a dohodne se s nimi na postupu. Pokud budou chtít podat trestní oznámení za podněcování k rasové nenávisti, vyjde jim organizace vstříc, uvedl Galbavý. Podle něj si hlavně břeclavští Romové kvůli nařčení prožili „velké peklo“.

Zájem o případ měl od počátku zpěvák Michal David. V sobotu věnoval chlapci na svém břeclavském koncertu 100 tisíc korun na jeho rehabilitaci. I Davida vývoj v kauze zaskočil. Očekával, jak matka s penězi po přiznání naloží. „Samozřejmě, že jsme peníze vrátili i s omluvným dopisem,“ uvedla. V něm se pokusila situaci vysvětlit a upozornila zpěváka na postižené dívky z Přerovska, které by mohly finanční pomoc od něj dostat místo jejího syna.