Maturitní žebříček škol je na webu. Školství zkoumá, zda nejde o krádež dat

maturity

maturity Zdroj: ctk

Bývalý šéf maturitního centra Cermat Pavel Zelený dnes zveřejnil žebříčky gymnázií podle úspěšnosti při loňských maturitách. Žebříček sestavilo Zeleného nové sdružení MATT a HURRY, které připravuje za úplatu maturanty na zkoušky. Žebříčky jsou dostupné na webu sdružení. Ministerstvo školství i Cermat se od žebříčku distancovaly, úřad prověřuje, zda při jeho sestavování neunikly důvěrné informace. Maturitní žebříčky škol chce po skončení jarních zkoušek dospělosti sestavit i Cermat.

Zelený stál za rozjezdem státních maturit, je zodpovědný i za současnou podobu zkoušek, jejichž příprava vyšla na 1,4 miliardy korun a ročně stojí další čtvrt miliardy. Ministr školství Zeleného loni kvůli problémům se zkouškami odvolal.

Podle Zeleného výsledky sestavili proto, aby předešli mediálním dezinterpretacím a „žebříčkovému kutilství“. „Tyto žebříčky jsou profesionálně zpracovány týmem analytiků, statistiků a metodiků, kteří detailně znají problematiku státní maturity i metodická a interpretační rizika maturitních čísel,“ uvedl Zelený. Podobné žebříčky se už dříve objevily v médiích, Cermat data o maturitách musí poskytovat ze zákona. Podle Zeleného je potřeba údaje sestavit odborně. Se Zeleným v MATT a HURRY pracuje část bývalých zaměstnanců Cermatu.

„Ministerstvo školství se od těchto žebříčků distancuje. Nejedná se o oficiální žebříčky Cermatu, ale soukromou aktivitu pana Zeleného. V tuto chvíli prověřujeme, zda při sestavování postupoval pouze na základě veřejně přístupných dat, nebo zda došlo k úniku důvěrných informací. Podle toho pak zvolíme další postup,“ uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman. Od srovnání se distancoval i Cermat, podle mluvčího Petra Habáně nepovažuje podobné žebříčky za relevantní.

V žebříčku jsou údaje o tom, kolik studentů jednotlivých gymnázií u maturity i v jednotlivých předmětech propadlo, jakého průměrného výsledku dosáhly školy v češtině, matematice a cizích jazycích, jak a kde volili studenti vyšší obtížnost zkoušek a zejména jak si vedla jednotlivá gymnázia ve srovnání s ostatními v rámci republiky i v rámci krajů. Příští týden chce sdružení na své stránky vyvěsit srovnání středních odborných škol a učilišť.

Nejúspěšnější gymnázia v Praze dle žebříčku

Nejúspěšnější gymnázia v Praze dle žebříčkuNejúspěšnější gymnázia v Praze dle žebříčku|mattahurry.cz

Zelený ale upozornil, že pořadí v žebříčku nevypovídá o skutečné kvalitě školy. „Jde pouze o výsledek jednorázové zkoušky, navíc zkoušky, která ověřuje pouze zlomek toho, co má škola studentům dát. Neznáte ani vstupní úroveň bývalých maturantů, ani podmínky, ve kterých škola pracuje,“ varoval.