Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami

Bouřky a lijáky udeřily i v pátek v noci

Bouřky a lijáky udeřily i v pátek v noci Zdroj: ctk

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, které se dnes budou vytvářet lokálně na celém území České republiky. Mohou je ojediněle doprovázet kroupy, přívalové srážky a silné nárazy větru. Výstrahu, která platí do desáté hodiny večer, vydal Český hydrometeorologický ústav.

Před studenou frontou proudí do ČR teplý vzduch od jihozápadu. V teplém a vlhkém vzduchu se budou místy vytvářet silné bouřky. Může napršet kolem 40 milimetrů vody a nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti 90 kilometrů v hodině. Na jižní Moravě budou nejvyšší denní teploty vystupovat místy nad 31 stupňů Celsia.

Další bouřky se podle ČHMÚ budou v Česku vyskytovat v pondělí na studené frontě. Před ní teploty na Moravě a ve Slezsku vystoupí na 30 až 34 stupňů Celsia.

Před studenou frontou k nám podle meteorologů proudí teplý vzduch od jihozápadu. V teplém a vlhkém vzduchu se budou během neděle na našem území lokálně vytvářet silné bouřky.

Ty budou ojediněle doprovázené kroupami, přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm a nárazy větru kolem 25 m/s (tedy 90 km/h).

Na jižní Moravě bude navíc ještě horko, nejvyšší denní teploty tam mají vystupovat místy nad 31 °C.

„Další bouřky se budou na našem území vyskytovat v pondělí na studené frontě. Před ní teploty na Moravě a ve Slezsku vystoupí na 30 až 34 °C. Výstraha na pondělní bouřky a vysoké teploty na východě území bude pravděpodobně vydána v pondělí dopoledne na základě aktuálních předpovědních materiálů,“ informují meteorologové.

Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů a podobně. Lidé by také měli dávat pozor na uvolněné předměty či možný pád ulomených větví. Hrozí i nebezpečí zásahu bleskem.