Mezi stavaři stoupla důvěra v českou ekonomiku, pozitivní jsou i spotřebitelé

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Martin Siebert, Euro

Důvěra v českou ekonomiku v lednu podle informací ČSÚ meziměsíčně klesla o 0,1 bodu na 11,5 bodu. Předtím pětkrát za sebou vzrostla. V porovnání s koncem roku jsou pozitivnější spotřebitelé, u firem se celková důvěra mírně snížila. Mezi podnikateli v obchodě a stavebnictví však vzrostla.

„Mírné posuny jsou vidět uvnitř celkového ukazatele důvěry. Zatímco v průmyslu se důvěra velmi mírně snížila, ve stavebnictví, obchodě a zvláště pak u spotřebitelů je vidět další posílení pozitivní nálady,“ okomentoval údaje analytik ČSOB Petr Dufek.

Za pozornost podle něj stojí především dění v nejvýznamnějším tuzemském odvětví, a sice v průmyslu. Firmy čekají o něco horší výsledky pro příští tři až šest měsíců. Přitom vytížení výrobních kapacit zde zůstává stále vysoké, zakázky stále narůstají a na slabší poptávku si stěžuje stále méně firem.

„Z tohoto pohledu proto žádný obrat změny dosavadního pozitivního trendu průmyslu nepředpokládáme. Mírnou vzpruhu navíc průmysl začíná dostávat díky klesajícím cenám nafty,“ zdůraznil Dufek.

Nálada domácností nahrává podle analytika ČSOB dalšímu umírněnému růstu spotřeby v české ekonomice. A právě spotřeba bude letos zřejmě tím nejvýznamnějším faktorem pohánějícím tuzemský ekonomický růst.

Úspora za PHM 10 miliiard

„Velké naděje vkládáme do dalšího zlepšení finanční situace domácností, kterou znovu ovlivní snížení nákladů na energie a zvláště pak na pohonné hmoty. Jen za pohonné hmoty totiž mohou domácnosti letos ušetřit zhruba deset miliard korun,“ uzavřel komentář Dufek.

Stejný optimismus sdílí i šéfanalytik UniCredit Bank CR a SR Pavel Sobíšek. Přelom roku podle něj nezhoršil optimistické vyhlídky české ekonomiky. Průmysl by měl i nadále expandovat, byť relativně pomalým tempem.

„Naděje, loni vkládané do oživení stavebnictví, se v lednu posílily. Sektor služeb si uchovává vyhlídky na solidní úrovni, dosažené před třemi měsíci. Další zlepšení hlásí důvěra v obchodě, která posiluje, byť s určitými výkyvy, už celý rok. Důvěra spotřebitelů dále vzrostla a přiblížila se svým maximům z let 2006 a 2007,“ vypočítal Sobíšek.

Celkově se podle Sobíška zdá, že do české ekonomiky nedoléhají příliš silně rizika zvenčí. Riziko zabrzdění slibně se rozjíždějící české ekonomiky je proto podle něj v současné době malé.

Salda indikátorů důvěry
Ukazatelleden 2015 prosinec 2014leden 2014
Podnikatelé celkem13,313,88,2
Průmysl2,73,01,3
Stavebnictví-20,5-21,5-48,0
Obchod19,016,39,3
Služby32,033,726,7
Spotřebitelé4,3 2,8-5,3
Souhrnný indikátor11,511,65,5

Pramen: ČSÚ