Ministerstvo financí chce omezit odpisy z daní na investiční životní pojištění

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Ministerstvo financí chce v rámci novely zákona o daních z příjmu omezit možnost odpisů na investiční životní pojištění. Odepisovat z daní by bylo možné jen peníze zaplacené na krytí pojistných rizik, ne určené na investování. Ministerstvo předpokládá, že by tak stát na daních získal o miliardy korun více. Představitelé pojišťoven tvrdí, že návrh obsahuje řadu sporných bodů. Návrh v nejbližší době projedná vláda.

O záměrech ministerstva informovaly Hospodářské noviny (HN). U investičního životního pojištění je teď možné z daní odepsat až 12 tisíc korun ročně, podle deníku to využívají miliony lidí. Investiční část, která není určena na krytí pojistných rizik, přitom podle deníku často tvoří většinu z uhrazeného pojistného. Podle ministerstva firmy příspěvkem na životní pojištění často zvyšují příjmy svým zaměstnancům, místo aby jim zvedly plat, ze kterého by musely platit větší odvody.

Pojišťovny tvrdí, že návrh by investiční životní pojištění znevýhodnil proti jiným dlouhodobým spořicím produktům. Hlavně prý vůči penzijním fondům ze třetího pilíře, v nichž si bude možné dál ročně odepsat na daních 12 tisíc korun. Výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora deníku řekl, že snahu firem vyhnout se díky příspěvku na pojištění vyšším odvodům je možné řešit například omezením výplat ze životního pojištění nebo zvýšením srážkové daně při předčasných výběrech výnosů.

Podle údajů asociace pojišťoven měli Češi koncem března 6,13 milionu životních pojistek s předepsaným pojistným ve výši 11,73 miliardy korun. Většinu tvoří investiční životní pojištění.