Ministerstvo zahraničí vyměnilo dva odborné náměstky

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí Zdroj: Rames

Ministerstvo zahraničí vyměnilo dva ze šesti odborných náměstků. Na místo dosavadního náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální Jakuba Kulhánka nastoupí Ivo Šrámek, který dosud působil jako náměstek pro řízení evropské sekce. Šrámka nahradí zástupce vedoucího Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii Jakub Dürr.

Noví náměstci podle informací ministerstva prošli výběrovým řízením, kterým musí podle zákona o státní službě projít všichni úředníci na těchto postech. „Na MZV se tak jednalo o dvě zbývající výběrová řízení na pozice náměstků, která proběhla v minulých týdnech podle zákona o státní službě,“ uvedlo ministerstvo.

O místo náměstka pro řízení evropské sekce usilovalo devět kandidátů. Do užšího výběru postoupili tři z nich. Vítězného kandidáta pak vybral ministr Lubomír Zaorálek po dohodě se státním tajemníkem ministerstva Patrem Gajduškem.

Jakub Dürr bude oficiálně jmenován 1. června 2016. Čtyřicetiletý absolvent Univerzity Palackého v Olomouci působil od roku 2011 jako zástupce stálého představitele České republiky při Evropské unii v Bruselu. Zároveň je stálým českým představitelem ve Výboru stálých zástupců EU. V Bruselu by ho měl podle obeznámených zdrojů nahradit zástupce českého velvyslance v USA Jaroslav Zajíček.

Kulhánek neuspěl

O místo náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální se ucházelo pět kandidátů včetně Kulhánka, který funkci zastával dosud. O tom, že Kulhánek ve výběrovém řízení zřejmě neuspěl, informoval minulý týden časopis Respekt. Podle Respektu Kulhánek měl problémy naplnit požadavky na znalost cizích jazyků.

Ministerstvo dnes uvedlo, že Kulhánek vyhověl ve všech formálních kritériích a nyní čerpá řádnou dovolenou. Zaorálek mu nabídl jinou spolupráci v rámci úřadu. Kulhánek byl jediným členem sociální demokracie na pozici odborného náměstka.
Na jeho místo usedne dosavadní náměstek pro řízení evropské sekce Šrámek. Zkušený diplomat zastupoval Česko mimo jiné ve Stálých misích při OSN a NATO a Stálém zastoupení při EU, byl také velvyslancem v Bruselu.

Na ministerstvu zahraničí působí další čtyři odborní náměstci. Martin Tlapa řídí sekci mimoevropských zemí a ekonomické a rozvojové spolupráce. Ivana Červenková je náměstkyní pro řízení sekce Úřad ministerstva. Sekci provozně-ekonomickou vede Miloslav Stašek. Dalším náměstkem je Martin Smolek, jenž má na starosti sekci právní a konzulární.