Ministr Blažek nechá přezkoumat zásah policie na úřadu vlády

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti Zdroj: ctk

Ministr Blažek je znepokojen, že se do médií dostávají fakta z trestních spisů. Požádal kvůli tomu i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby učinil taková opatření, aby informace neunikaly.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechá přezkoumat, jestli byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalý poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní. Ministr uvedl, že nechce posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale jde mu o přiměřenost zásahu. V souvislosti se zásahem vláda padla a nyní úřaduje v demisi.

Blažek řekl, že posouzení vypracuje společně s odborníky na ústavní, správní a trestní právo. Hotové by měla být v řádu týdnů, závěry ministr předloží Parlamentu. „Nejde o posuzováni viny a trestu v té věci. Je potřeba zkoumat, jestli zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takový zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob,“ řekl ministr. Podle Blažka vláda jeho návrh jednomyslně podpořila.

Ministr chce také nechat přezkoumat, jestli bylo odposlouchávání nejbližších spolupracovníků premiéra přiměřené a v souladu s předpisy.