Ministr školství odvolal šéfa Cermatu Zeleného kvůli maturitám

Pavel Zelený

Pavel Zelený Zdroj: ctk

Ministr školství Petr Fiala dnes odvolal ředitele Centra pro přípravu maturit (Cermat) Pavla Zeleného kvůli pochybením při státních maturitách a způsobu jejich prezentace. Řízením Cermatu pověřil jeho pracovníka Jiřího Zíku. Ministr dnes novinářům také řekl, že chystá audit nákladů na jednotnou maturitu.

Obsah státních maturit by měla z ministrova rozhodnutí posoudit skupina odborníků. Doporučit by měla případné úpravy zkoušky.

„Věřím, že tato opatření povedou k tomu, abychom pokračovali v koncepci státních maturit, abychom vytvořili proces, který se bude těšit důvěře veřejnosti,“ uvedl Fiala.

Učitelé, studenti i odborníci si stěžují na maturitní písemky, jejich hodnocení prý nerozumí a nebylo podle nich objektivní. Spolek EDUin také upozornil, že maturanti nedostali opravené práce, a nemohli se tak proti výsledku odvolat.

Čtěte také:

Fiala se omluvil za maturitu z matematiky, hodnocení se prý zmírní

Den před státní maturitou se zhroutil web se vzorovými testy

Kraje trvají na zveřejnění výsledků maturit, nevylučují ani žalobu

Zároveň se objevilo několik škol, které při písemkách podváděly a jejichž studenti odevzdali stejné slohové práce. Cermat už musel řešit také problém s testy z matematiky. Byly totiž příliš těžké a hodnocení se muselo zpětně zmírňovat.

Letošní ročník maturit vyjde na 207 milionů korun.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) je příspěvkovou organizací řízenou ministerstvem školství, v současné podobě funguje od ledna 2006. Na starosti má kromě přípravy a vyhodnocování státní maturity i další zkoušky, například testy žáků základních škol; podílí se také na dalším vzdělávání pedagogů.

Státní maturity připravované Cermatem, které byly po letech příprav a odkladů na ostro spuštěny loni, jsou terčem kritiky. Letos to bylo zejména kvůli příliš obtížnému testu pro náročnější verzi maturity z matematiky nebo údajně příliš přísnému nebo dokonce podezřele pozměněnému hodnocení slohových prací z češtiny. Někteří odborníci na nedávném veřejném slyšení v Senátu vytýkali maturitám podobně jako loni údajnou předraženost nebo byrokratickou náročnost.

Na nehospodárné nakládání s penězi už dříve poukazovalo i ministerstvo školství. Exministr Josef Dobeš (VV) hovořil například loni na jaře o podezření na manipulace při zadávání veřejných zakázek nebo jejich umělému dělení na menší či proplácení nedodaných služeb.