Ministra Němečka drtí kritika kvůli zákonu o neziskových nemocnicích

Šéf zdravotnictví Němeček na zákonu o neziskových nemocnicích trvá

Šéf zdravotnictví Němeček na zákonu o neziskových nemocnicích trvá Zdroj: ctk

Seznam organizací, které kritizují návrh zákona o neziskových nemocnicích, se rozrůstá. Nelíbí se ani těm, kdo po nějaké úpravě volali.

I když se včera ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) snažil na konferenci Zdravotnictví 2016 mluvit o jiných tématech, připomínky se stáčely k návrhu zákona o neziskových nemocnicích.

Ten je právě v připomínkovém řízení a na ministerstvu se kupí štosy zásadních připomínek různých organizací. Neziskové nemocnice mají mít na rozdíl od ostatních nárok na smlouvu se zdravotní pojišťovnou, o jejím rozsahu se má rozhodovat na ministerstvu zdravotnictví. Mají mít také daňové úlevy.

S návrhem nesouhlasí odbory, nemocnice, lékařská komora, soukromí lékaři i ministerstva financí a spravedlnosti. Odbory se shodly se zástupci nemocnic, že je třeba celý zákon shodit ze stolu.

„Seriózně jsme se snažili ten zákon připomínkovat, ale zjistili jsme, že je nepřipomínkovatelný,“ uvedl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Podle něj nepřináší principy neziskovosti nemocnic západního formátu, ale zvýhodňuje jednu právní formu nemocnic před jinými.

Odboráři v návrhu zákona postrádají pojistky proti vyvádění majetku z nemocnic

„Ve zdravotnictví je spousta jiných problémů, které by se měly řešit,“ míní Sohlich. Obavu, že by zákon byl diskriminační vůči soukromým poskytovatelům, včera sdílel také prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Rovněž podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by zákon o neziskových nemocnicích tak, jak nyní vypadá, situaci ve zdravotnictví zhoršil. Přitom komora byla původně jedním z hlavních iniciátorů, kteří po neziskových nemocnicích volali.

Konferenci Zdravotnictví 2016 pořádala Mladá fronta a Unie zaměstnavatelských svazů. Šéf unie Jiří Horecký odsoudil návrh na neziskové nemocnice i kvůli rozporu s evropskými pravidly a veřejnou podporou. „Paradoxně se ozývá také neziskový sektor, protože neziskové zdravotnické organizace by měly mít ještě lepší postavení než doposud neziskový sektor má,“ poznamenal Horecký.

Němeček prozatím na přijetí zákona trvá. Připouští jen dílčí změny. „Nevidím důvod, abychom ustupovali, jsem přesvědčen, že je napsán dobře,“ prohlásil Němeček. Prohlásil, že je připraven o návrhu diskutovat s těmi, kteří „nemají připomínky jen proto, aby tu myšlenku definitivně pohřbili“.

Proti návrhu jsou podle něj skupiny, jež mají zájem o privatizaci nemocnic. Jednou z hlavních výtek odborářů proti návrhu přitom je, že obsahuje potenciál pro privatizaci státních nemocnic a chybí v něm pojistky proti vyvádění majetku z vlastnictví nemocnice.

Výsledky předčily očekávání
Příjmy zdravotního pojištění podle údajů ministerstva zdravotnictví letos dosáhnou 251 miliard korun, což je o 3,6 miliardy, více než očekávaly plány zdravotních pojišťoven na letošní rok. O něco vyšší budou rovněž výdaje, pojišťovny by však neměly mít zásadní potíže s bilancí. Také pro příští rok počítá ministerstvo zdravotnictví s nárůstem příjmů. O 7,4 miliardy mají být vyšší příjmy ze zdravotního pojištění, dalších 1,8 miliardy přidá erár za státní pojištěnce.