Ministryně Benešová přerušila členství v ČSSD

Marie Benešová

Marie Benešová Zdroj: ctk

Sociálnědemokratická politička a novopečená ministryně spravedlnosti Marie Benešová, jejíž vstup do Rusnokovy vlády vyvolal averzi u šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, přerušila členství ve straně. Stejný krok již dříve učinili další dva členové úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka – ministr zahraničí Jan Kohout a ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

„K dnešnímu dni jsem (členství) přerušila. Dopis na obvodní výkonný výbor Kladno byl včera (v úterý) odeslán,“ odpověděla Benešová prostřednictvím sms na dotaz ČTK.

Přerušení členství v ČSSD je v podstatě automatické. Stanovy uvádějí, že obvodní výkonný výbor vyhoví písemné žádosti o přerušení řádného členství ke dni podání žádosti, pokud „je činný v takovém zaměstnání, nebo zastává takovou funkci, kde členství v politické straně je zakázáno, nebo je nežádoucí“. Řádné členství se podle stanov podáním příslušné žádosti obnoví.

ČSSD nesla účast svých členů v úřednické vládě nelibě. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka hovořil o tom, že by měli ze strany odejít. Většina krajských organizací ČSSD ale vyslovila názor, že by si měli členství jen přerušit.

V partaji se objevily i názory, že by měli stranu opustit, nebo naopak, že účast v úřednickém kabinetu je v pořádku. Domovská kladenská organizace sociální demokracie svou členku a bývalou místopředsedkyni ČSSD Benešovou podpořila.