Místo Ruska Turecko či Irán. Hospodářská komora hledá firmám nové trhy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Hospodářská komora chce pomoci českých podnikatelům postiženým sankcemi vůči Rusku najít odbyt na nových trzích. Navýší kapacity zářijových podnikatelských misí do Turecka a Íránu. Na druhou polovinu října plánuje podnikatelskou misi do Pákistánu.

Komora hodlá usnadnit život i těm firmám, jejich výrobky a služby se na seznamu zakázaných komodit zatím nedostaly. Aktivnější budou složky komory, které pomohou udržet podnikatelské kontakty českých firem se zákazníky v jednotlivých oblastech Ruska. „I komodity, které nebudou na seznamu, může postihnout atmosféra a v neposlední řadě i uvažování ruských podnikatelů“, tvrdí Bořivoj Minář, viceprezident Hospodářské komory. Ruský trh se podle něj stal významnou součástí českého exportu a není možné podcenit vlastenectví a mentalitu ruského národa, včetně podnikatelů.

Zatím není jasné, jak velký dopad na české firmy budou vyhlášené sankce mít. Z bleskového průzkumu mezi členy má komora určitý obraz o dopadu sankcí. „Ale vzhledem k tomu, že zatím známe jen čtyři oblasti, které EU vymezila a do nichž opatření směřují, můžeme se pouze dohadovat, jaké důsledky budou mít v praxi,“ dodává Minář.

Hospodářská komora se zapojila do úterního jednání Pracovní skupiny pro hodnocení dopadu sankcí pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. Spolu s představiteli dalších podnikatelských svazů deklaruje, že je třeba bojovat o každého zaměstnavatele a každé pracovní místo, které v důsledku dopadu sankcí, bude ztraceno.