Mládek a Zaorálek urovnali spory. Založí společné centrum pro exportéry

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Spory ministerstev průmyslu a zahraničí o to, kdo by měl stát v čele české ekonomické diplomacie, zřejmě končí. Ministři Lubomír Zaorálek a Jan Mládek podepsali dohodu o založení společného centra pro české exportéry. V zahraničí by pro podporu exportu měla fungovat jednotná síť, která spojí ekonomické činnosti zastupitelských úřadů a zahraničních kanceláří CzechTrade.

„Dohoda znamená, že se nepovede mezi námi žádná válka. Pokud k tomu v minulosti byly sklony a tendence, tak v to chvíli je to luxus, který si nemůžeme dovolit,“uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Chtěli bychom s MPO vytvořit v ČR jedno místo, kde se firmy dostanou ke službám státu v zahraničí. Fungovat by mělo od 1. října,“ řekl Zaorálek. Podle ministra Mládka vznikne také nový katalog služeb poskytovaných státem exportérům.

Šanci v diplomacii dostanou i lidé odjinud

Výběrových řízení na pozice ekonomických diplomatů na českých ambasádách se budou moci nově účastnit odborníci z MPO ministerstva průmyslu a obchodu a dalších ekonomických resortů.

Podle dohody se má vytvořit také společný systém přípravy ekonomických diplomatů. V některých případech může dojít i ke sdílení prostor. „Pokud centrum byznysu je v místě, kde sídlí český zastupitelský úřad, tak je ekonomicky výhodné, aby kanceláře CzechTradu sídlily na ambasádě, abychom šetřili náklady,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Nově mají být také stanoveny takzvané prioritní obory. „Naším záměrem je vytvořit přehled oborových příležitostí v zahraničí pro české firmy. Je to jedno z témat probíhající porady ekonomických diplomatů v Praze. Zveřejníme je po konzultacích s podnikateli do konce v září,“ dodal Tlapa.

Dohody si vynutily spory o obchodní rady

Mezi ministerstvy zahraničí a průmyslu v minulosti vznikaly spory o obsazování postů obchodních radů na velvyslanectví a o to, kdo má vlastně podporu exportu v zahraničí na starosti. Šéfové ministerstev v minulé úřednické vládě Jiřího Rusnoka se loni sice dohodli na způsobech spolupráce v této oblasti, ale dohoda v praxi nefungovala.

Ministr průmyslu Mládek již na jaře rozhodl, že zahraniční zastoupení MPO se po dvouleté integraci do jednotné sítě opět vrátí pod státní agenturu CzechTrade. Ta otevře do konce letošního roku osm nových zahraničních kanceláří, celkem jich bude mít 46.

Igor Záruba: Válka o obchodní rady končí. Snad