Modernizace houfnic jde stranou. Armáda chce pořídit nová děla

Houfnice Dana

Houfnice Dana Zdroj: ČTK

Houfnice Dana
Houfnice Dana
Houfnice Dana
4
Fotogalerie

Ministerstvo obrany bude chtít místo modernizace houfnic koupit nová děla. Uvedl to web Euro.cz s odkazem na ministryni obrany v demisi Karlu Šlechtovou (za ANO). Zakázku za zhruba 1,27 miliardy korun bez DPH na úpravu 33 samohybných houfnic Dana přitom vláda loni schválila. Měla ji získat kopřivnická firma Tatra Trucks zbrojaře Jaroslava Strnada, smlouva ale podepsána nebyla.

"Systémy DANA neodpovídají ráži a dostřelem standardům NATO. Modernizovat je jen kvůli zásobám munice ve skladech - jak je mi odůvodňováno - není řešení, ani to neopravňuje případnou veřejnou zakázku," citovalo Euro.cz Šlechtovou. Na nemodernizovaných houfnicích bude podle ní možné cvičit a využije se tak munice, která je ve skladech.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek sdělil, že o dělech bude tento týden jednat vedení ministerstva obrany a generálního štábu. "Další postup vyplyne z toho, na čem se domluví," poznamenal.

Loni v červenci vláda rozhodla, že ministerstvo obrany nechá do roku 2020 zmodernizovat 33 samohybných houfnic Dana a koupí 17 nových děl. Podle předpokladů ministerstva smlouva měla být podepsána již loni a letos měla armáda podle plánů dostat první modernizovanou houfnici.

Samohybná kanonová houfnice 152 mm ShKH vz. 77 Dana byla vyvinuta v 70. letech, jde tak o zastaralou zbraň s krátkým dostřelem a nevyhovujícím řídicím systémem palby. O nutnosti výměny či modernizaci se mluví několik let.

Ministerstvo obrany určitý čas zvažovalo nákup 50 nových děl, která by měla shodnou ráži, a tedy i munici se spojenci z NATO. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) rozhodnutí o modernizaci starých děl zdůvodňoval nákladností pořízení nové techniky. Pokud by bylo nakoupeno 50 děl, stálo by to podle něj kolem deseti miliard. Navíc by přechod na jiný typ houfnic znamenal nutnost odepsání munice v hodnotě zhruba 3,6 miliardy korun, uváděl.