Moody's snížila výhled pro český bankovní systém

ČNB

ČNB

Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes snížila výhled pro český bankovní systém ze stabilního na negativní. Vysvětlila to ekonomickým útlumem v Evropě, který může vést k dalšímu snížení kvality aktiv a ziskovosti bank. Riziko pro české banky plyne i z toho, že většina z nich má vlastníky v zemích eurozóny, které ohrožuje dluhová krize.

„Změna výhledu odráží v prvé řadě náš názor že provozní prostředí bank se kvůli všeobecnému ekonomickému útlumu v EU zhorší,“ uvedla agentura. Podle ní ale mají české banky tlusté kapitálové polštáře a stabilní základnu vkladů.

Růst české ekonomiky podle Moody's letos zpomalí na 1,9 procenta a příští rok na 0,6 procenta. To povede k dalšímu zhoršování úvěrové kvality poté, co podíl nesplácených úvěrů vzrostl do konce června na zhruba šest procent z necelých tří procent na konci roku 2007.

Poslední zátěžové testy bankovního sektoru v Česku, které tento týden zveřejnila Česká národní banka, ukázaly jeho dostatečnou stabilitu vůči případným negativním šokům. Kapitálová vybavenost celého odvětví je lepší než v řadě zemí Evropské unie a české banky by vydržely i výrazně zátěžový scénář.

Moody's ale upozornila na rizika plynoucí z toho, že většina českých bank má vlastníky ze zemí eurozóny. „Kapitalizace českých bank se sice v minulých letech díky zadržování zisků zvyšovala, systém je však z většiny v zahraničním vlastnictví, což může v současném nejistém ekonomickém prostředí vyvolávat rizika,“ uvedla agentura. České banky podle ní mohou čelit tlakům na to, aby dodávaly svým západoevropským mateřským institucím potřebný kapitál.