MŽP schválilo posledních pět miliard z končícího rozpočtového období

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Zřejmě poslední dotace z končícího rozpočtového období Operačního programu Životní prostředí schválil ministr životního prostředí Richard Brabec, žadatelé o podporu z evropských fondů získají celkem pět miliard korun. Jde o 2354 projektů zaměřených na energetické úspory, nakládání s odpady, na oblast ochrany přírody a na rozvoj environmentálního vzdělávání, uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Ministerstvo podle ní původně na tyto projekty plánovalo rozdělit 1,75 miliardy korun. Zájem o dotace byl ale trojnásobný. Jen od obcí a měst přišlo téměř 900 žádostí na projekty v oblasti odpadového hospodářství za víc než 1,4 miliardy, uvedla Roubíčková. Na rozvoj vzdělávání, třeba budování zahrad v přírodním stylu u mateřských a základních škol či podporu lesním školek, počítalo ministerstvo se stovkou milionů, zájem předčil nabídku téměř čtyřnásobně.

Žádosti podávali zájemci o dotace letos na jaře. Všechny projekty musí být realizovány a zaplaceny do konce roku. Poslední faktury musí být uhrazeny dodavatelům do 31. prosince.

Brabec v prosinci oznámil, že životní prostředí nepřijde o žádné peníze z evropských fondů určených na loňský a letošní rok. Ještě na začátku loňska přitom hrozilo, že ztráta by mohla dosáhnout celkem 18 miliard korun. Později se číslo snižovalo. Pro loňský rok se předpokládala třináctimiliardová ztráta a pro letošní pětimiliardová.

Šest a půl tisíc loňských rozhodnutí

Loni vydalo ministerstvo díky zrychleným opatřením téměř 6500 rozhodnutí o poskytnutí dotace. Šlo o 41 miliard korun a příjemcům se proplatily evropské dotace 31,4 miliardy korun, předloni to bylo o polovinu méně.

Žadatelé o dotace z nového rozpočtového období už mohou připravovat projekty, dokumenty, které k tomu potřebují, ministerstvo zveřejnilo v dubnu. Celková evropská dotace na schválené projekty v rámci letošních výzev bude zhruba osm miliard korun. Peníze budou určeny na budování čistíren a kanalizací, na protipovodňovou ochranu, ochranu biodiverzity, odpadové hospodářství i ochranu ovzduší. Budou o ně moci žádat obce, města, kraje, neziskové organizace a občanská sdružení nebo podnikatelské subjekty. Oficiální výzvy budou vyhlášeny v druhé polovině června a žádosti začne ministerstvo přijímat podle Brabce 14. srpna.