Na dopravě začaly personální změny, padl náměstek Dobeš

Karel Dobeš, projekt Galileo

Karel Dobeš, projekt Galileo

Nový ministr dopravy Dan Ťok sáhl k první změně ve svém týmu náměstků. V pondělí večer odvolal z funkce Karla Dobeše, který měl mimo jiné na starosti dopravní agendy, informační technologie, letectví a kosmické aktivity. Ťok to řekl v rozhovoru pro deník E15.

„Oznámil jsem mu, že by ten úřad měl řídit někdo, kdo bude více garantovat, že věci dopadnou, tak jak mají. Jde zejména o registry,“ řekl Ťok. Zatím není jasné, kdo funkci po Dobešovi převezme. Ministr si chce pro sekci přivést vlastního člověka.

Jeho úkolem bude především zajistit, aby v nedávné minulosti problémy zahlcený registr vozidel řádně fungoval i po definitivním vypršení smlouvy se současným provozovatelem. Ťok chce na nového provozovatele vypsat tendr. Termíny jsou ale šibeniční, nynější smlouva se dá prodloužit maximálně do září.

Dobeše do funkce náměstka jmenoval Ťokův předchůdce Antonín Prachař. Odvolaný náměstek i nadále zůstává vládním zmocněncem pro systém Galileo. Ministerstvu dopravy se zřejmě nevyhnou ani další personální změny.

„Chci si je ale dobře rozmyslet. Ministerstvo trpělo tím, že se tam děla změna za změnou. Já chci udělat jednu řádně promyšlenou změnu, a situaci na dlouhou dobu stabilizovat,“ doplnil ministr.