Na majetek Via Chem Group je uvaleno moratorium, firma dluží dvě miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Krajský soud v Českých Budějovicích vyhlásil moratorium na majetek firmy Via Chem Group. Návrh podal sám dlužník, který má nesplacené pohledávky za téměř dvě miliardy korun. Jde mimo jiné o dluhopisy za stovky milionů, které prostřednictvím dnes již zkrachovalé společnosti Key Investments nakoupily třeba Praha 6, Praha 10 nebo město Sokolov.

Moratorium potrvá do 19. února příštího roku. Během té doby nelze vydat rozhodnutí o úpadku firmy. Moratorium tak dlužníkovi umožňuje vyrovnat se s věřiteli ještě před koncem insolvenčního řízení. Tři návrhy na insolvenční řízení už soud nepravomocně zamítl.

Firmě Key Investments, která je od loňského podzimu v konkurzu, pražské městské části v minulosti svěřily stovky milionů. Návrh na insolvenci na sebe koncem června podala sama firma s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.

Zmíněné městské části nebo Sokolov investované stamiliony zatím nedostaly zpět, přitom termín na splacení dluhopisů a úroků už uplynul. Zastupitelé Prahy 6 proto v říjnu nabídli nesplacené pohledávky po Via Chem Group za 167 milionů veřejně k prodeji.

„V tuto chvíli čekáme s jakým návrhem řešení přijde společnosti Via Chem Group. Konkrétní závaznou nabídku řešení ale dosud městská část neobdržela,“ objasnila aktuální situaci starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Podle ní radnice zvažuje další možné právní kroky a jedná i s dalšími věřiteli.

Tři bývalí členové představenstva Key Investments jsou obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.