Na Šumavě padlo k zemi 93 stromů, dřevaři se ukryli hlouběji do lesa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Aktivisté blokující těžbu kůrovcem napadených stromů v Národním parku Šumava (NPŠ) dnes neobjevili v šesti těžebních lokalitách poblíž Modravy žádného dřevorubce. Tvrdí, že dnes v dříve bezzásahové zóně nazývané Ptačí potok nepadl ani jeden smrk. Správa NPŠ ale uvedla, že se dřevorubcům podařilo pokácet 93 stromů, i když plán byl mírně vyšší. Policie dnes poprvé od pondělí, odkdy těžba i blokáda trvají, nemusela vůbec zasahovat.

„Za osm až devět hodin, co zhruba 20 až 24 našich lidí monitorovalo situaci a procházeli skrz naskrz okolí všech těžebních míst centrální části Ptačího potoka, neslyšeli ani jednu motorovou pilu a nenašli ani jeden padlý strom,“ řekl mluvčí blokády Vratislav Vozník. V neděli ráno po 07:00 má zhruba 70 až 75 aktivistů, kteří pobývají poblíž Modravy, opět vyrazit do terénu. Nejdříve prohlédnou lokality a pokud objeví dřevorubce, chtějí použít řetězy a trubky na přivazování ke stromům a do korun mají vylézt také lezci. Podle Vozníka dnes od 14:00 v oblasti vydatně prší, těžební lokality jsou podmáčené. Teplota tam klesla po 18:00 na osm stupňů Celsia a nepohybují se tam téměř žádní turisté.

„Dnes padlo 93 stromů, i když jsme chtěli stovku. Z místa na místo se přesouvaly čtyři dvoučlenné skupinky dřevorubců, které jenom kácely. Kmeny si připravili, ale odkorňovače, které dělají velký hluk, dnes nepoužili, ani neodřezávali větve. Proto nás aktivisté neslyšeli,“ uvedl vedoucí územního pracoviště NPŠ na Modravě Jan Bečvář. Zatímco v pátek bylo v oblasti asi 70 dřevorubců, dnes jen osm. Pokácení 93 stromů, jímž se podle Bečváře zachrání 600 až 800 zdravých stromů, potvrdil také mluvčí parku Pavel Pechoušek. Ani v neděli nebude těžba nijak intenzivní. „Dnes večer obvoláme firmy a dohodneme strategii,“ uvedl Bečvář. Nevyloučil to, že v neděli by si mohli dřevorubci odpočinout.

ilustrační fotoilustrační foto | ctk

Hra kočky s myší

Novou taktiku, kterou jeden lesník NPŠ nazval „hra kočky s myší“, zvolila správa parku až dnes. Podle Bečváře souvisela také s tím, že se v oblasti dnes mělo pohybovat hodně turistů. Lesní dělníci byli více uvnitř lesa, aby nebyli tak na očích návštěvníků i aktivistů.

K dnešku je podle Pechouška pokáceno v lokalitě asi 1600 stromů a odkorněno nastojato přes 500 kmenů. „Zatím nejsme ani v polovině plánovaných prací. Určitě budeme kácet celý příští týden,“ dodal Pechoušek. Správa parku chce za dva týdny vytěžit zhruba pět tisíc napadených stromů. Těžkou techniku, tedy harvestory, zřejmě nepoužije.

„Policie dnes na místě nemusela proti nikomu zasahovat, protože dělníci pracovali dále v lese. K žádnému konfliktu nedošlo,“ sdělila policejní mluvčí Dana Ladmanová. V minulých pěti dnech předvedli na obvodní oddělení 83 aktivistů, protože nechtěli opustit nebezpečná místa těžby. Celkem 21 se jich dopustilo přestupku opakovaně a mohou dostat od sušického městského úřadu ve správním řízení pokutu až 30 tisíc korun.