Na tahu je Zeman. Koalice podepíše smlouvu a zveřejní jména budoucích ministrů

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Představitelé ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíší v pondělí odpoledne v Poslanecké sněmovně koaliční smlouvu. Oficiálně také zveřejní seznam kandidátů na ministry nové vlády. Následně bude na tahu prezident Miloš Zeman. Ten by měl jmenovat předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a na jeho návrh celou novou vládu. Konkrétní termíny však nejsou zatím známy.

Koaliční smlouva bude ve čtyřech originálech. Strany v ní slibují například zrušení většiny zdravotnických poplatků, vyšší růst důchodů i minimální mzdy. Zatím nechtějí zvyšovat daně. Programovou část dohody schválily orgány ČSSD, ANO a lidovců už v polovině prosince. Potom jednaly o rozdělení a obsazení resortů. Spor se vedl hlavně o ministerstvo zemědělství, které nakonec získala KDU-ČSL.

Vláda má mít 17 postů včetně premiéra a dvou ministrů bez portfeje. Sociální demokracii připadne osm míst, hnutí ANO šest a lidovcům tři. ANO i KDU-ČSL budou mít po jenom vicepremiérovi. V případě hnutí to má být jeho šéf Andrej Babiš, který má mít na starosti ekonomiku; zároveň je kandidátem do čela ministerstva financí. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek má mít jako vicepremiér na starosti vědu a výzkum. Dosavadní Rusnokův kabinet v demisi má 15 členů, předchozí Nečasův měl členů 17.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD (pravděpodobní kandidáti dle informací ČTK):
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011 (jména potvrzena):
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL (jména potvrzena):
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Jeden originální exemplář koaliční smlouvy dostane Zeman. Předběžný seznam kandidátů na ministry mu dovezl Sobotka na zámek v Lánech už v pátek. Hovoří se o tom, že Zeman by mohl mít problém některé z nich jmenovat. Spekuluje se o Lubomíru Zaorálkovi (zahraničí) a Jiřím Dienstbierovi (ministr bez portfeje pro legislativu a lidská práva). Zeman se nechal slyšet, že by do cela obrany nejmenoval Martina Stropnického (ANO).

Sobotka uvedl, že koalice bude za konečným seznamem nominantů do vlády stát. Pokud by Zeman někoho nejmenoval bez vážných zákonných nebo ústavních důvodů, je možné, že by resort vedl dočasně Sobotka z pozice premiéra. Umí si to prý představit u jednoho nebo dvou ministerstev. Žádné důvody pro odmítnutí některého z kandidátů do vlády ale šéf ČSSD zatím nevidí.

Do měsíce o jmenování musí kabinet předstoupit před Sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry. Mohlo by to být někdy v únoru. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL má nyní ve dvousetčlenné dolní komoře většinu 111 hlasů.

Pavel Páral: Koalice hloupých nápadů