Na zpomalení ekonomiky už doplácejí zahraniční pracovníci

Pracovník

Pracovník Zdroj: profimedia.cz

Pracovník
Pracovník
Pracovník
Pracovník
Pracovník
6
Fotogalerie

Agenturní zaměstnanci, kteří na pracovním trhu plní roli důlních kanárků, už v některých oblastech začínají pociťovat zpomalení ekonomiky. V odvětvích, která jsou závislá na zahraniční poptávce, jako je autoprůmysl či strojírenství, by zájem o agenturní zaměstnance letos mohl meziročně klesnout i o vyšší jednotky procent, míní ekonom David Marek z poradenské společnosti Deloitte.

Menší zájem o externí pracovníky už hlásí firmy na Kolínsku a Ústecku. „V regionu Kolín jsme zaznamenali pokles poptávky kvůli snížení výroby v automobilovém průmyslu. A totéž očekáváme i na Ústecku,“ připouští Radka Čechová, regionální ředitelka personální agentury Grafton Recruitment.

Tento trend by mohl podle Marka ve zbytku roku ještě zesílit a rozšířit se i do dalších regionů. „Hromadí se spousta efektů, které globální ekonomice podlamují nohy. Nejde jen o obchodní války. Nyní tu máme i koronavirus, který brzdí výrobu v Číně, jež dosud platila za hlavního tahouna světové ekonomiky,“ varuje Marek.

Podle Graftonu ale nižší zájem o agenturní zaměstnance zatím pocítí spíše zahraniční pracovníci. Důvodem jsou vyšší náklady, které jsou s nimi spojené – zejména pak ubytování. „Jedná se především o pracovníky z Rumunska, Bulharska, ale také z odlehlých polských oblastí, jejichž vzdálenost neumožňuje dojíždění na denní bázi,“ uvedla Jana Stehlíková, další regionální ředitelka firmy Grafton.

Tuzemští pracovníci se tak podle Graftonu bát zatím nemusejí. Část firem podle Stehlíkové dokonce plánuje další růst. S tím, že je trh agenturních zaměstnanců zatím v dobré kondici, souhlasí i Ondřej Wysoglad, výkonný šéf společnosti Manuvia, která je největším poskytovatelem personálního leasingu v Česku. „Trh ještě stále volá po kvalitních zaměstnancích. Poptávka po pracovnících pro automobilový a elektrotechnický průmysl nebo logistiku je navíc sezonní a začne zvolna nabíhat v průběhu února a března,“ řekl Wysoglad.

Agenturní zaměstnanci patří k těm, kteří ve firmě v době útlumu končí jako první. Umožňuje to flexibilnější smluvní vztah mezi pronajímatelem práce a agenturním zaměstnancem.