Na zvýšení platů nebudou peníze, varují nemocnice

ilustrační foto z operačního sálu

ilustrační foto z operačního sálu Zdroj: ctk

Nemocnice varují, že úhradová vyhláška pro příští rok jim nezajišťuje takové příjmy, aby zvýšily o pět procent tarifní platy všem pracovníkům. Zvýšení příjmů na platy žádají také záchranné služby a sporná podle zaměstnavatelů zůstává i refundace zrušených regulačních poplatků lékárnám.

O hrozbě nedostatku peněz na růst mezd varoval před zahájením odborné konference Zdravotnictví 2015 šéf Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček reagoval tím, že vyhláška je v připomínkovém řízení, pro nemocnice podle jeho informací počítá pro příští rok s paušály s tříprocentním navýšením, které pokryje pětiprocentní růst mezd.

Vyhláška zatím podle ministra ustupuje od platby za diagnózu DRG, protože výkony jsou nereálně oceněny. Ministerstvo proto spouští projekt DRG restart, bude sbírat referenční data za čtyř desítek nemocnic a za dva, tři roky by mohl začít fungovat systém DRG, který spravedlivě finančně ocení výkony nemocnic.

Zdravotnictví je v lepší kondici, chlubí se Němeček

Němeček tvrdí, že zdravotnictví je nyní v mnohem lepší situaci než před rokem až rokem a půl, kdy hrozil krach nemocnic nebo lázní a byly problémy s nákupy léků. Bilance zdravotního pojištění byla minus dvě miliardy, podobné to bylo s výsledky nemocnic, které celkově měly závazky po splatnosti kolem pěti miliard korun.

Letos poprvé po pěti letech se Všeobecná zdravotní pojišťovna dostala do černých čísel a drtivá většina nemocnic je stabilizovaná, řekl ministr. „To považuji za velmi dobrý výsledek,“ uvedl. Ocenil i to, že zrušené regulační poplatky budou prostřednictvím úhradové vyhlášky zdravotníkům kompenzovány.

Postgraduální vzdělávání

Jako svůj nejbližší úkol vidí zákon o postgraduálním vzdělávání lékařů a z norem přispívajících k transparentnějšímu využití peněz pak zákon ukládající zveřejňování smluv s poskytovateli všem zdravotním pojišťovnám a uzákonění činnosti přístrojové komise, která rozhoduje o účelnosti nákupu drahé zdravotnické techniky.

Na dnešním setkání diskutují o stavu českého zdravotnictví, vizích, záměrech i očekávaných změnách ve zdravotnictví premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr Němeček, hejtman Vysočiny a předseda správní rady VZP Jiří Běhounek se zástupci lékařů, nemocnic, zdravotních pojišťoven, zaměstnavatelů i odborů.